Намерението за продажба на “Телелинк” остава, но не на всяка цена и не на всеки купувач

Собственикът на “Нова телевизия” и “Виваком” - “Юнайтед груп”, няма да придобие мажоритарен дял в българската компания “Телелинк бизнес сървисис груп” (ТБС Груп). Сделката между двете фирми се отменя.

“Проведените разговори показаха разнопосочни стратегически възгледи по някои ключови направления на бизнес развитие и растеж”, се посочва в официално становище на сайта на “Телелинк”.

Преди три месеца ТБС Груп обяви готовност за продажба на мажоритарен пакет акции. Впоследствие компанията получи заявка за потенциалното придобиване на 51% до 100% от страна на “Словения Броудбанд С.а.р.л.”, част от “Юнайтед Груп”, която предлага телекомуникационни и медийни услуги в осем страни от Югоизточна Европа.

В крайна сметка обаче е било взето взаимно решение консултациите по евентуалното придобиване да бъдат прекратени на този етап, се казва в изявлението на изпълнителния директор на българската компания Иван Житиянов.

Той обаче е категоричен, че двете дружества имат дългогодишни отношения като бизнес партньори, и вярва, че проведените разговори ще им помогнат да работят още по-добре в бъдеще.

“Прекратяването на сделката е по взаимно съгласие. Те остават наш голям клиент и партньор и ще продължим да работим заедно. Няма да има нещо негативно”, потвърди пред “24 часа” и основният акционер в “Телелинк” Любомир Минчев. Той е собственик на 67% от акциите.

По думите на Минчев намерението за продажба остава, но не на всяка цена и не на всеки купувач.

“Едно от важните неща, които търсим, е подходящ партньор за хората, мениджмънта и бъдещето на компанията”, уточни Минчев. Други компании проявявали интерес, но в момента не се водят преговори с никого.

Последните финансови данни на “Телелинк” към края на деветмесечието на 2021 г. показват, че компанията отчита 134,4 млн. лв. приходи, което е ръст с 42 на сто за година. Печалбата преди данъци е 14,2 млн. лв. Капитализацията на компанията е 186 млн. лв.