До пет години на територията на страната ще бъдат изградени 10 000 станции за зареждане от възобновяеми източници на електромобили.

Тази цел си поставят в подписан в сряда мерорандум Националното сдружение на общините, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), българската асоциация “Електрически превозни средства”, индустриален клъстер “Електромобили” и Асоциацията на собствениците на електромобили в България.

Предвижда да се направят бавни и бързи станции. При първите зареждането на батериите на колите става средно за 3 часа, докато при вторите може да стане и за 30 минути.

Електроенергийният системен оператор ще осигури достъп за присъединяване на изградените зарядни станции до своята електропреносна мрежа. От ЕСО заявяват, че стопанисват 297 подстанции, което осигурява възможност зарядната инфраструктура да бъде с национален обхват.

Споразумението за сътрудничество отчита очакваното масово навлизане на електрическите превозни средства от 2030 до 2040 г. Прогнозата на експертите на ЕСО сочи, че до 2030 г. електромобилите у нас ще достигнат 200 000, които на година ще харчат 600 000 мегаватчаса ток.

До 2040 г. те вече ще са 2  млн., а годишното им потребление се прогнозира на 6 млн. мвтч. През 2050 г. се очаква броят им да нарасне до 3, 5 млн., а нужната електроенергия да е 10 млн. мегаватчаса.