Търсенето на лекари се засилва и през януари, все така трябват и млади учители

Маркетинг специалисти, счетоводители и финансисти са най-търсените кадри с висше образование през януари 2022 година, показва анализ на един от големите кариерни сайтове у нас - JobTiger.

По време на пандемията спадът в предложенията за работа беше осезаем, в началото на тази година обаче JobTiger отчита положителна тенденция и бързо възстановяване на броя на обявите за работа. Той се е увеличил с цели 70% спрямо декември миналата година, а на годишна база ръстът е 55%.

Двуцифрено увеличение на обявите се наблюдава почти във всички отрасли на икономиката ни, а що се отнася до кадрите с висше образование в сектор “Маркетинг и реклама”, търсенето е почти двойно, като в увеличението не може да не се отчете и все по-големият интерес към дигиталния маркетинг.

Усеща се осезаемо и нуждата от счетоводители и финансисти - търсенето им се е увеличило с 85 на сто през януари спрямо декември 2021 г.

Заради пандемията

дефицитът у нас на

лекари и фармацевти

продължава

да се задълбочава,

а данните показват, че през януари кадри с медицинско или фармацевтично образование са били търсени със 75% повече спрямо декември, въпреки че от началото на пандемията търсенето им не е спирало.

Потребността от медицински лица се е увеличила и на годишна база - с 55% повече спрямо януари 2021 г. Маркетинговите специалисти и тези по рекламата са нужни с 42 на сто повече спрямо миналата година.

Въпреки динамиката и промените на трудовия пазар, очаквано IT специалистите отново намират място сред най-търсените професии и през януари, като обявите са се увеличили с 20%. Заради бързия темп, с който се развива секторът и все повечето нови фирми у нас, както и променящата се работна среда и дистанционна форма на труд в много компании, очакванията са интересът в този сектор да се запази висок и в бъдеще. Това показват и данните на годишна база, според които през януари тази година спрямо януари 2021 г.

търсенето на IT кадри се е

увеличило с 97 на сто,

или почти двойно.

В сферата на административната работа нуждата от нови служители е нараснала за година с 65%, а на счетоводителите и финансистите - с 58 на сто.

Тази година

Агенцията по заетостта

дава възможност на

500 висшисти без опит

да започнат работа

в държавната администрация с едногодишни трудови договори. Младежите са класирани и одобрени от бъдещите си работодатели на проведена в края на миналата година процедура за кандидатстване по програмата. Заради многото учители в средните училища в пенсионна възраст търсенето на млади педагози също отчита ръст.

Учителската професия

е сред най-търсените

през изминалата година,

показват още данните на Агенцията по заетостта.

Те са на база национално представително анкетно проучване сред 395 хил. работодатели относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените кадри у нас в периода април 2021 - април 2022 г.

2022-а започва с увеличение на заявените работни места и в реалната икономика. Според данните заявени през февруари са 11 788, 7,6% от тях са в сферата на държавното управление, а 6,3 на сто са кадри с педагогическо образование.

До 2030 година се очаква при хората на възраст 15-64 г.

делът на заетите

със средно и с висше

образование да се увеличи,

а този на заетите с основно и по-ниско образование да намалее, става ясно от Стратегията по заетостта, която обхваща периода 2021 – 2030 г.

Прогнозата е от всички заети през 2030 г. тези със средно образование да достигнат 58,3%, тези с висше - 33,5%, а заетите с основно и по-ниско образование – едва 8,2%. Очакваното преструктуриране на заетостта по образователни характеристики се дължи на няколко фактора, сред които са: демографските процеси, свързани с намаляването и застаряването на населението в трудоспособна възраст; цялостната промяна в образователната структура на населението, довела до по-високо предлагане на труд с висше образование; промяната в потребностите, нагласите и очакванията на работодателите, които водят до все по-голямо търсене на кадри с висше образование и др.