Кремъл дава 3 варианта за напускане на страната

Три варианта за чуждите компании, които са в Русия, обяви първият вицепремиер на Русия Андрей Белоусов, цитиран от “Интерфакс”.

Първата възможност е компанията да продължи пълноценната си работа в Русия. При нея доставките на суровини, материали, компоненти, необходими за производствения процес, са осигурени в пълен размер, а трудовите задължения към служителите са изпълнени.

При втория вариант чуждестранните акционери трябва да прехвърлят своя дял под контрола на руските си партньори, като така запазят възможността да се върнат обратно на пазара в Русия. Тази опция е добре приета от руската бизнес общност, а някои инвеститори вече са се възползвали от нея.

“И третият вариант е компанията да спре да работи в Русия, да затвори производството си и да уволни служители. Ние третираме това всъщност като умишлен фалит. При този вариант ще се намесим чрез ускорената процедура по несъстоятелност, тъй като абсолютният приоритет за нас е да поддържаме заетостта и социалното благополучие на нашите граждани, за да могат съвестните предприемачи да осигурят ефективното функциониране на бизнеса”, допълни Андрей Белоусов.

Тази мярка се приравнява на конфискация на активи. Белоусов отбелязва, че много компании не искат да напуснат Русия, но са изправени пред натиск от западните власти.

Под умишлен фалит в руското законодателство се разбира преднамерено създаване или увеличаване на неплатежоспособността на дадено предприятие от неговите собственици, нанасянето на вреди на предприятието в личен интерес или в интерес на други лица.

Наложените на Москва санкции заради инвазията в Украйна подтикнаха десетки световни компании да спрат операциите си в страната, а някои като “Шел” обявиха, че ще я напуснат изцяло, съобщи Ройтерс. “Икеа” обяви, че затваря магазините си и спира всички доставки в Русия и Беларус от 4 март.