Френското подразделение на руската телевизия Ар Ти внесе днес в Съда на Европейския съюз молба за анулиране на наложената й забрана да излъчва в ЕС като част от санкциите срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на съда.

Обвинени, че са инструмент "за дезинформация" на Москва във войната й срещу Украйна, руските държавни медии Ар Ти и "Спутник" бяха забранени в ЕС, като тази забрана за излъчване по телевизията и в интернет влезе в сила на 2 март, предаде БТА.

"Ар Ти Франс" настоява за спешно гледане на делото, което може да продължи няколко седмици, ако молбата бъде сметната за допустима, уточни Съдът на ЕС. Същинското дело може да отнеме на съда няколко месеца.

"Ще се борим докрай за това, което смятаме за безспорно тежко посегателство върху свободата на изразяване", каза в Туитър президентката на "Ар Ти Франс" Ксения Фьодорова във връзка с молбата.

След спирането на Ар Ти в Германия в края на 2021 г. Франция беше единствената страна от ЕС, в която имаше действащо подразделение на тази телевизия, отбелязва Франс прес.