В дните, когато цените на горивата галопират нагоре, немската организация TUV Sud даде няколко интересни съвета за икономично шофиране, за които може би знаете, а за други - не.

Един от най-интересните напомняния е факта, че само с 0,2 бара недостатъчно напомпани гуми увеличават разхода на гориво с цели десет процента.

Специалистите съветва също така да се отървете от ненужните неща в автомобила. Допълнителни 100 килограма в превозното средство увеличават разхода с 0,3 литра. Същото важи и за аксесоарите като кутии на покрива и багажници за велосипеди, които нарушават аеродинамиката на автомобила и вдигат разхода.

За да пестите гориво, превключете на по-висока скорост при 2000 об/мин, ако сте с ръчна скоростна кутия. Разходът на гориво спада с цели петдесет процента, ако сте на четвърта предавка при скорост 50 км/ч, а не на втора.

Когато видите червена светлина на светофара, свалете крака си от газта и се приближете леко.

Не шофирайте по-бързо от 130 км/ч по магистралата. Често поради постоянното спиране и ускорение заради трафика, печалбата от време е минимална, а разходът на гориво голям.