69 735 са влезлите от началото на войната украински бежанци в България. От тях в страната са останали 33 516 души, от които 1/3 са деца.

Това съобщи вицепремиерката по ефективно управление Калина Константинова при представянето на правителствения щаб за посрещане на най-голямата в новата ни история бежанска вълна. За сравнение в най-тежката година от войната в Сирия в България са влезли 21 000 бежанци.

Надежда от понеделник най-сетне да заработи държавната система по посрещане на украинците, изрази шефът на щаба и премиерски съветник Валери Рачев.

След граничните пунктове ще бъдат разположени втори, където веднага ще се оформя статут на временна закрила на желаещите. Оттам ще се управляват и транспортите и насочването им към хотели в населените места. Като до момента има заявки, че могат да бъдат настанени 40 000 души. Срещу това хотелиерите ще получават по 40 лева на ден като първото плащане ще бъде извършено до 1 април.

Рачев изрази надежда, че приемателните пунктове вече ще започнат да работят от понеделник иначе системата ще трябва да функционира ръчно. Проблем било обаче изнасянето на регистрацията на бежанците и връзването на софтуерите. Причината е, че досега системата в България е функционирала с бежански центрове, но в момента тя е неподходяща.

Следващата седмица би трябвало и да започне регистрация на бежанци в полицейските управления.

Временният статут ще дава пълен достъп до социални услуги, здравеопазване и пазара на труда, разясниха от щаба.

80 процента от влезлите в България украинци са заявили желание да работят, а не да разчитат на помощи.

Засега не се предвижда отпускането на парична помощ на бежанци, които са настанени извън работещите с държавата хотели. Няма да има и плащания към хора, настанили бежанци в домовете си.

Калина Константинова
Калина Константинова