Проверяват цени на доставки и на готова продукция, както и откъде идват суровините

Ако някой продава на цени извън обявените, ще бъде санкциониран

Държавата хвърля всички контролни служби в борбата срещу спекулата с цената на олиото и други хранителни продукти.

Правителството е готово да вземе драконовски мерки срещу спекулата, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

Националната агенция по приходите е започнала

масирана проверка и

наблюдение на

12-те най-големи

производителя на олио,

стана ясно н неделя. Контролират се всичките им финансови документи, цени за доставки и продажби, наличности, откъде идват суровините, какви количества се произведени сега и какви са запасите в складовете, научи “24 часа”.

Целта е да се установи дали има основания за вдигане на цената, или се продават вече произведени количества и се прави опит те да се пласират на необосновано високи цени. Шефът на НАП Румен Спецов потвърди за проверката.

Очаква се днес данъчните да започнат масирана проверка при търговците на олио и други храни. Там също ще се изискват документи на какви цени са доставките и каква надценка се поставя от търговеца.

От миналата седмица проверки започна и Комисията за защита на потребителите, която вече е минала през 350 обекта. Има установени случаи, при които липсвали количества в магазините, обявени, че ще се продават на по-ниски цени. Това се дължало на спрени регулярни доставки. Тези, които създават изкуствено напрежение, ще бъдат наказани, твърдят от комисията. И дават пример, че търговци, които поемат ангажименти да продават на обявени цени и не ги спазят, ще бъдат глобявани.

Според вицепремиера Асен Василев

се развихря

злонамерено

дирижирана истерия

Ние виждаме неоправдани увеличения на олиото и това е синхронизирано с медийно отразяване, както беше с бензина и младежкия ГЕРБ. Така е и с олиото, пускаха се снимки от селски магазини, че е станало 6 лева, а то в големите е 3 лева. Очаква се това да е и с брашното, и със захарта. За олиото не мога да кажа кой ги организира, но в селски магазини показаха снимки на високи цени на олиото, обясни ситуацията Асен Василев по БНР. Според него това са истерии, които изчезват за ден-два.

За правителството най-важно е да се подсигури продоволствие до 2023 година, аргументира вицепремиерът решението на правителството да изкупи над 1 млн. тона жито, за което бяха отпуснати 1 млрд. лв.

Зърното се купува на борсата, а не с обществени поръчки да се чака половин година. Прави се покупката от “Сортови семена”. В България има два пъти повече зърно, отколкото ни трябва за хляб, брашно и фуражи. Има много голям натиск това зърно да бъде изнесено. Ще продължи възможно най-дългата процедура на проверка по границите и това ще трае, докато не осигурим зърното. Можехме да постъпим по-грубо, да забраним износа, както направиха други държави. Ако видим, че не може да се осигури продоволствието, можем да пристъпим и към това, заяви вицепремиерът.

В проверките се очаква да се включи и Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно от думите на Асен Василев. Тя вече е сезирана за горивата, подготвя се сигнал и за олиото. Ако не се задейства комисията, ще мислим дали това е подходящият състав, намекна за смени вицепремиерът.

Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено създаваното напрежение обаче има търсене и цените растат. Твърдо ще се борим със спекулата - това пък е позицията на вицепремиера Корнелия Нинова. В неделя в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ тя заяви, че

има драстични

случаи на спекула,

установени при

проверките

За пример даде тройно по-високи цени, на които търговците продават, в сравнение с тези, на които са купили стоката. Олиото било с производствена цена около 2-3 лева, а в магазините стига и над 6 лева.

Възможно е да вземем драконовски мерки за ограничения на износа и цените, каквито има вече в някои страни в Европа. Да, това е предупреждение към търговците, които искат да забогатеят за няколко дни на гърба на българските потребители, подчерта вицепремиерът. В Румъния вече има подобни рестрикции. В Испания беше наложен и таван на цени, даде примери Нинова.

Според нея това не са репресивни мерки, а такива, които са позволени от закона.

У нас още се прилагали

меките мерки,

в ЕС вече преминаха

към твърдите,

поясни тя. Ситуацията с цените ще се нормализира, обеща вицепремиерът.

Хората са изключително притеснени от цените и обедняването, това трябва да е водещото и в политиката на правителството - как да преведем българите с по-малко загуби през тази криза, посочи Нинова.

Денонощно следят износа на зърно

Денонощни проверки върху износа на зърнени и житни култури провежгдат НАП, митниците и “Автомобилна администрация”, съобщиха от приходната агенция.

Инспектират се всички транспортни средства, които изнасят пшеница, царевица, ечемик, ориз, овес и ръж за страни от Европейския съюз.

За по-малко от седмица са проверени над 520 камиона, натоварени с почти 14 000 тона зърнени култури, както и документите им - товарителници, фактури, платежни и други. Целта на проверките е да се установи спазват ли се всички изисквания при вътреобщностните доставки, както и да се проследи надвишава ли се допустимата тежест на товарите.

Служителите на НАП от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките на зърно, за да са сигурни, че се спазват всички изисквания.

Преди 14 години 8 фирми бяха глобени с 2 млн. лв.

Преди 14 години осем производителя на олио бяха глобени с близо 2 млн. лева заради картел. През 2008 г. Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение, че в периода 2005–2007 г. компаниите са провеждали множество срещи под формата на заседания на управителния съвет на сдружението, в което членуват. На тях се постигали споразумения да се фиксира изкупна цена на слънчогледа.

През 2007 г. цената на олиото два пъти била повишена рязко – през май и август, общо със 70%. Лошата реколта от слънчоглед тогава оправдавала покачване на цените, но това трябвало да стане след септември. От КЗК посочват, че поскъпването на олиото е в резултат на пазарна обстановка, но най-вече на предварителна нерегламентирана договорка между производителите.

Пет години по-късно Върховният административен съд (ВАС) потвърди глобите на осемте фирми, след като те обжалваха санкцията. Най-голямата сума бе за “Бунге Зрт - Унгария” - 628 944 лв., и “Д и Д Комерс енд диливъри” - 358 689 лева. Другите глоби бяха за “Калиакра” (110 700 лв.), “Бунге Румъния” (91 277 лв.), “Гама-Ник-Митев-2004” (355 404 лв.), “Теодоро Бабаров-Клио Комерс” (136 280 лв.), “Лъки 2003” (181 214 лв.), “Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД” (200 681 лв.).