Равнището на регистрираната безработица през месец февруари на територията на трите области - Видин, Враца и Монтана е 10.1%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. В сравнение със същия месец на миналата година се наблюдава намаление с 2.2 процентни пункта.

Безработните в бюрата по труда от региона през февруари са 17 489, което е със 164 по-малко от предходния месец и с 3 717 или със 17.5% по-малко в сравнение с година по-рано. През февруари са се регистрирали нови 1 598 безработни, като броят им е с 589 по-нисък спрямо предходния месец, а на годишна база се наблюдава спад от 265 лица. Други 35 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

971 безработни са намерили своето ново работно място през февруари. Отчита се увеличение със 101 лица спрямо януари, а спрямо същия месец на предходната година те са със 186 по-малко. Работа чрез бюрата по труда са открили и 26 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Разпределението на започналите работа безработни по сектори на икономиката е както следва: 80.2% от започналите работа през февруари са устроени в реалната икономика. От общо започналите работа най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 17.2%, следват търговията – 15.8%, строителството – 8.5%, хуманно здравеопазване и социална работа – 8.4%, държавното управление – 8.3% селското, горското и рибното стопанство – 5.6% и др.

192 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 8 по програми и мерки за заетост и 184 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на 3 803 безработни лица, като само през февруари са сключени трудови договори с нови 115 безработни.

Продължава предоставянето на средства и по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. Така само за месец февруари по тази процедура са одобрени 81 заявления на работодатели за запазване заетостта на 1 359 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през февруари са 566 или с 30 повече от предходния месец и със 128 по-малко спрямо същия месец на 2021 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (26.5%), следват държавното управление (20.7%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9.7%), строителството (9.2%), селско, горско и рибно (7.8%) и образованието (7.6%).

Най-търсените професии през месеца са: шивачи и гладачи; монтажници; продавачи; сервитьори, готвачи, помощник-готвачи, камериери; машинни оператори; общи работници; складови работници; локомотивни машинисти и помощник-машинисти; кредитни специалисти в банка; машинисти на пътно-строителни машини; монтьори; заварчици; лични асистенти и други.