Имало спешна нужда от предоговаряне на дълга към БЕХ

Заради безпрецедентно по-високите реални цени спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР, към края на март 2022 г. "Топлофикация София"  ще има недовзет приход в размер на 413 млн. лв. Това е съобщено на среща между ръководството на дружеството и синдикатите, съобщиха от столичната компания. 

В резултат на наложения мораториум върху цените на топлинната енергия и премията, която дружеството получава от Фонд "Сигурност на( електроенергийната система", се формира огромен ликвиден недостиг, увеличаващ задълженията към "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и "Булгаргаз".

Това води до спешна необходимост от предоговаряне на условията по дълга към БЕХ, като от своя страна кредиторът налага условия за строга финансова дисциплина, включваща преразглеждане на разходите за персонал. В тази кризисна ситуация единственият път пред "Топлофикация София" е да продължи да оптимизира движението на паричните потоци чрез структурни промени, дигитализация и модернизация на технологичните процеси, се казва в съобщението на топлофикацията след срещата. 

Търсенето на баланс между оптимизирането на разходите и осъществяването на социален диалог е бил в основата на състоялата се днес среща между ръководството на „Топлофикация София“  и представители на синдикалните организации в дружеството.

В началото "Топлофикация София" отправи призив към синдикалните лидери за диалогичност и търсене на работещи идеи, като бе очертан особено тежкия енергиен и икономически контекст, в който оперира дружеството. На лице е постоянно повишаване на цената на природния газ в Европа, която в началото на март скочи с нови 79%, а в края на 2021 г. квотите за въглеродни емисии достигнаха рекордни нива от 90 евро/тон.

Ръководството на "Топлофикация София" е подчертало, че високо цени хората и екипите, които са част от дружеството. Допълни, че предвид инфлационните процеси в страната разбира необходимостта от актуализация на разходите за персонал, но трябва да се съобрази и с изискванията на основния кредитор.

Дружеството е отправило апел към синдикалните представители за диалог и съвместно намиране на работещи решения в синхрон с критичната нужда от свиване на разходите.