Турция се превръща в стратегически енергиен център за Европа вследствие на войната на Русия срещу Украйна, се изтъква в доклад, публикуван от фондация "Конрад Аденауер" в Германия, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Докладът, който е бил изпратен миналата седмица до консервативните германски депутати, препоръчва засилено сътрудничество между Берлин и Анкара с цел справяне с енергийните проблеми и с предизвикателствата в сферата на сигурността.

"От гледна точка на диверсификация на енергийната политика на Германия в краткосрочен план съществуват ограничени алтернативи на Русия", се посочва в доклада. В него се подчертава обаче, че Турция предлага "реали алтернативи" в момент, когато европейските страни се стремят да намалят зависимостта си от Русия.

Докладът откроява нарастващата роля на Турция като стратегически енергиен хъб за Европа за транспортиране на природен газ от Каспийско море, Централна Азия, Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Ирански природен газ и петрол също може да бъде транспортиран през Турция, ако преговорите за съживяване на иранското ядрено споразумение са успешни, се отбелязва в доклада.

"След като сътрудничеството Израел-Турция в областта на енергетиката сега става по-реалистично, Турция се очертава като енергиен хъб", се изтъква в доклада.

По време на посещението си в Анкара на 14 март германският канцлер Олаф Шолц призова за по-тесен диалог и сътрудничество между ЕС и Турция.

"Ние ще направим всичко възможно, за да разширим нашите двустранни отношения и да реализираме пълния потенциал на нашето сътрудничество", посочи Шолц по време на визитата.

Докладът препоръчва също на отговорните представители, взимащи решения за германската политика, да обърнат по-голямо внимание на нуждите на Турция в сферата на сигурността и на очакванията й от европейските партньори.

Притокът на природен газ от богатите на запаси зони в Азербайджан към европейските страни би могъл да се увеличи през Трансанадолския газопровод (ТАНАП), за да се облекчат проблемите с енергийните доставки на територията на континента, заяви миналия месец турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Годишният капацитет на ТАНАП, който сега е 16 милиарда кубически метра, ще бъде увеличен скоро до 31 милиарда кубически метра, посочи Дьонмез на министерска среща на страните по протежението на Южния газов коридор в Баку на 4 февруари, припомня вестникът.

Южният газов коридор включва находището Шах Дениз-2, Южнокавказкия газопровод, ТАНАП и Трансадриатическия газопровод. В проекта участват Азербайджан, Грузия, Турция, България, Гърция, Албания и Италия.