След като само преди три месеца повечето големи банки увеличиха тарифите за таксите си, сега клиентите получават уведомления, че от април предстои ново вдигане на цените на услугите. Някои по-малки банки са вдигнали тарифите още в последните дни на март. 

Проверка на “24 часа” установи, че онлайн банкирането вече излиза 10 пъти по-евтино от това на гише. Отделни банки

искат 10 лв., за да

наредят плащане или

захранване на сметка,

докато цената на същата услуга, но ползвана онлайн, се запазва в интервала 0,78 - 1,20 лв. 

От Банка ДСК съобщиха на клиентите си, че от 28 март междубанковият превод вече ще струва 6 лева, а вътрешнобанковите - 4,50 лв.

 УниКредит Булбанк също е вдигнала таксата за междубанков превод на 6 лв. Същата е цената и на вътрешнобанков превод. А през приложението за онлайн банкиране цената е 1,20 лева. 

В ПИБ преводът между банки за физически лица струва 5,90 лв., а през електронната услуга MyFibank - 1 лев. С един лев по-евтино иска Пощенска банка - 5 лева. 

От 18 март Централна кооперативна банка вече извършва преводите на каса с депозиране на пари в наличност срещу 0,8% от сумата, но не по-малко от 8 лева, безналичните преводи са 4,50, докато

същите операции онлайн

са запазили цената си,

която е 1 лев. 

На сайта си ОББ съобщава, че от 4 април междубанковият превод с вноска на каса ще поскъпне до 1% от сумата, но минимум 10 лв.

Цената през онлайн и мобилно банкиране остава 0,90 лв. Срещу 4,50 лв. може да се правят плащания към бюджета през гишета на ОББ.

По-малките банки, някои от които в началото на годината се въздържаха да увеличават таксите,

сега правят догонващи

повишения

Някои от тях искат за същата услуга 20 лв., а чрез електронно банкиране - 12 лева. Промените в техните тарифи влизат в сила от 18 или 20 март.

Заедно с вдигането на банковите такси

се задава и увеличение

на лихвите по кредити

Според финансиста Красимир Катев всички европейски централни банки вече са готови на тази стъпка в скоро време. 

Анализатори дават пример, че вдигането на лихвите може да оскъпи годишните разходи за обслужване на заем средно с 400-750 лв. Разделено на 12, това прави между 33 и 62 лв. месечно.