523 са подадените проекти по третия прием на подмярка 4.2 – „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“ от ПРСР 2014-2020, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Общата стойност на заявените субсидии възлиза на 654 млн. лв.

Срокът за кандидатстване беше удължен от 25 февруари до 31 март 2022 г., а бюджетът беше увеличен с 39 млн. лв., като крайната сума е малко над 426 млн. лв.

Целта на подмярката е стимулиране на развитието на секторите „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“, както и „Етерично-маслени култури“. Очакванията са засилване на връзката между производители и преработватели в посока устойчиво развитие и подобряване на пазарните позиции.

Условията за кандидатстване по процедурата не предвиждат извършване на предварителна оценка. Предстои назначаването на оценителна комисия, която да определи административното съответствие и допустимост на подадените проекти.

В най-кратък срок от ДФ „Земеделие“ ще бъдат извършени посещения на място на проектните предложения, включващи инвестиции за строително-монтажни работи, заявяват от разплащателната агенция.