Засега хазната няма спешна нужда от пари, но след актуализацията на бюджета ще има допълнителни разходи и тогава ще тегли още заеми

След като не успя в понеделник да продаде дълг за 500 млн. лв., държавата ще се опита да го направи отново, но с променени условия.

За 11 април БНБ е насрочила аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК). Отново се предлага емисия за 500 млн. лева, само че този път няма да има никаква доходност за тези, които ги купят, защото предлаганата лихва е 0%. Това означава, че инвеститорите ще разчитат единствено на отстъпката от цената при придобиване на книжата. Те са 3,5-годишни с падеж на 17 май 2025 година.

Това е четвърти аукцион за продажбата на ДЦК, който държавата организира от началото на годината. Целта е да се съберат средства, с които да се финансира дефицитът в бюджета и да се покрият разходи по плащания на стари задължения. За тази година ще се търсят общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. са нов заем.

На първите два аукциона бяха събрани 1 млрд. лева чрез две емсии ДЦК, всяка за по 500 млн. лв. Стартира се в средата на март с 3,5-годишна емисия, при която лихвата стигна 0,55%, а подадените поръчки за покупки бяха почти двойно повече от предложените книжа. На 21 март Министерството на финансите предложи 7,5-годишни съкровищни облигации и лихвен процент 0,25% годишно. При нейната продажба си пролича, че интересът на инвеститори спада, защото поръчките за покупки бяха само с 20% повече от предложените книжа, а лихвата се вдигна на 1,33 на сто.

При последното предлагане на 4 април на емисия годишната доходност бе вдигната на 1,55% (най-високото от три години насам, бел. ред.), а книжата бяха за 10 години и половина. Оказа се обаче, че поръчките за покупки са за 452,45 млн. лв. - тоест по-малко от предложените за продажба 500 млн. лв. Поради това Министерството на финансите не одобри заявките, отчитайки, че състоянието на бюджета е добро и не било необходимо в момента да се плаща висока лихва по новия дълг.

В края на март бе отчетен излишък от 231 млн. лв., а година по-рано имаше дефицит от 625,8 млн. Общо за първото тримесечие събраните приходи са 12,402 млрд. лв., което е с 1,051 млрд. повече на годишна база, а специално данъчните и неданъчните постъпления са се вдигнали с 1,298 млрд. лв.

Излишъкът в края на март бе отчетен след плащането на близо 2,6 млрд. лева стари задължения по еврооблигациите, които България пусна през 2015 г.

Това показва, че за момента държавата не се нуждае спешно от пари и може да си позволи известно отлагане на вземането на нов дълг, с което да си спести и плащането на лихви по него. Но в следващите месеци това няма да е така заради натрупващите се разходи и очакваната актуализация на бюджета в средата на годината. Още повече че в сравнение с края на февруари излишъкът в бюджета за март намаля с близо 500 млн. лв.