Много изненади в Плана за възстановяване открили от ГЕРБ след публикуването му вчера, една от които е изваждането на ЕСО и “Булгартрансгаз” от БЕХ, обявиха на брифинг от партията в кулоарите на парламента.

“Отговорих си на въпроса защо толкова дълго време се криеше този план. Предлагам да видите страница 116 стр. се предвижда изваждането от състава на БЕХ на две от най-печелившите търговски дружества - ЕСО и Бушгсртрансгаз. Това означава фианснов колапс и фалиране на държавната енергетика. Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества, очевидно премиерът Кирил Петков е имал какво да крие от обществото.”, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК - нещо, което до момента е съвършено неясно. Такава позиция изрази и Томислав Дончев.

“Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България, стана ясно по-рано на съвместна пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков - безпорно добра новина. Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана. Но ние имаме правото и задължението да задаваме въпроси", посочи още Дончев.