Природният газ да поскъпне с 5,27% от 1 май, това заявление внесе "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е прогноза на база на фючърсите на нидерландската борса TTF, на котировките на петролните деривати и на фактури за съхранение на газа в хранилището в Чирен. От компанията уточняват, че окончателното предложение за цена ще бъде внесено на 1 май.

Засега цената, която предлага "Булгаргаз" е 150,11 лв. за мегаватчас, което при цена за април от 142,59 лв., е въпросното увеличение с над 5 на сто.
Пак в 11-тия ден на месеца компанията прави прогноза и за цените през юни, за да ориентира клиентите си. Цената, която прогнозира е с 4,23 на сто по-висока от тази през април, но пък по-ниска с 0,99 на сто от прогнозната, която беше внесена като предложение в енергийния регулатор.
През април цената на газа поскъпна за регулирания пазар с 25,3%, през май се очертава още 5 на сто отгоре и едва през юни се очаква леко поевтиняване.
В прогнозата си за юни от "Булгаргаз" правят сравнение с цените на юнските фючърси на европейските газови пазари към 11 април и съобщават, че те са от 103,50 евро за мегаватчас.