Над 1 млрд. евро отпуска румънското правителство на строителни фирми, за да компенсира нарасналите цени на сторителните материали в договори, които вече се изпълняват. Отделно от това се отпуска голяма сума на транспортните фирми, за да се компенсират нарасналите цени на горивата, съобщи правителството в северната ни съседка след заседание на коалиционния съвет на управляващата коалиция, съобщи премиерът Николае Чука. 

Румънското правителство ще започне скоро множество мерки като част от пакет на стойност 3,5 млрд. евро в подкрепа на уязвимите групи от населението и малките и средните предприятия, съобщи сайтът Euractiv.

Първите мерки ще се прилагат от 1 май и ще продължат поне до края на годината, заяви премиерът Николае Чука. Някои от мерките обаче може да продължат и след декември 2022 г.

Схемата за подпомагане, наречена "Подкрепа за Румъния", е на обща стойност от 17,3 млрд. леи (3,5 млрд. евро), от които повече от половината ще бъдат покрити с финансиране от Европейския съюз, каза Чука.

Мерките са групирани в няколко категории, а икономическите мерки включват помощ за МСП, засегнати от конфликта в Украйна, както и 200 млн. евро в подкрепа на големи инвестиции.

Транспортните компании ще получат субсидия за покриване на някои увеличения на цените на горивата, но почти една трета от общия пакет е заделена за ценови корекции в договорите за строителство, които трябва да покрият увеличението на цените на материалите или оборудването, работната сила и транспортните разходи.