Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че България е бяло петно на на европейската карта за къмпинг туризъм, а страната разполага с изключително добри условия и предпоставки за развитието му, предава БТА.

В момента се подготвя проект за стратегия за развитие на този вид туризъм, който се очаква да бъде готов най-късно до май, каза министърът. Работи се и по нормативна уредба за уреждане на взаимоотношенията и правилата за развиване на този вид туризъм. След това ще има обществено обсъждане с организациите в къмпинг туризма, ресорните институции, като целта е да се постигне трайно регламентиране на развитието на този вид туризъм, допълни министърът. Той изрази надежда в рамките на тази година вече да има създадени ясни правила със съдействието и съгласието на всички, които обичат този вид туризъм и са в този бизнес.

Министър Проданов откри днес специализираното изложение за къмпинг туризъм, караванинг и занимания на открито Camping & Caravaning Expo. Изложението е отворено за посетители до 17 април на паркинга на хипермаркет "Метро София 1". Министерството на туризма участва за втори път на събитието с представителен щанд.

Пред журналисти в отговор на въпрос колко са къмпингите в страната, които отговарят на европейските изисквания, Проданов съобщи, че има 12 сертифицирани обекта и даде пример с Франция, където има над 8000. Той изтъкна, че развитието на този вид туризъм е предпоставка за икономическото съживяване на по-слабо развитите райони на страната, в които освен туризъм, няма потенциал за друго развитие.

Този вид туризъм, както и къщите за гости и малките места за настаняване у нас, се ползват с голяма популярност и бележат ръст, особено по време на ковид ограниченията, допълни министърът.