През електронна платформа са минали над 210 сделки, от които държавата е загубила

Две години след като е създадена и през нея са се продали държавни имоти за милиони, електронната платформа за продажба на държавни имоти ще трябва да претърпи сериозен ремонт. Това се разбира от предложение на шефката на Агенцията за публичните предприятия и контрол Петя Александрова до правителството, публикувано на сайта на агенцията.

Според доклада наредбата, по която работи платформата, ще се промени, като времето за търгове трябва да се намали от 60 на 30 минути,

а кандидатите да купят имот, които чакат последната минута, за да си направят предложението, вече няма да могат да го правят.

Практиката досега е позволявала в действителност да няма никакво наддаване, защото всички участници в търга чакат последния момент и по принцип наддават само с предварително определената стъпка за наддаване. Обикновено тя е 500 лв. или друга малка сума, кратна на първоначалната цена.

Така ако имотът има първоначална цена примерно 20 хиляди лева, той обикновено се продава за 20 500 лв. По този начин продавачът на имота и държавата губят.

От съществуването си досега през платформата са продадени над 210 държавни имота. В повечето случаи това са поземлени имоти или промишлени сгради, от които някое държавно предприятие решава да се освободи. В списъка на продавачите са ред държавни дружества като “Напоителни системи”, “Транспортно строителство и възстановяване”, редица областни управи и др. Има обаче и доста апартаменти, най-често продавани от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) ЕООД. По закон през тази платформа трябва да минава продажбата на всички имоти на държавата и фирмите с над 50% държавно участие, стига данъчната им оценка да е над 10 хил. лв.

АДИС например е пуснала на търг през октомври 2019 г. вила на 3 етажа на улица “Беловодски път” в кв. “Бояна” в София, чиято площ е над 2000 квадрата, с първоначална цена 2,2 млн. лв. с ДДС и стъпка за наддаване 19 100 лв.

Търгът явно се е състоял само от едно наддаване, направено в последния момент, защото вилата е купена от някоя си Ивелина Михалева срещу 1 929 000 лв., а това е първоначалната цена без ДДС плюс стъпката за наддаване.

Известен  интерес е предизвикал малък апартамент от 52 квадрата в Бургас, който също е пуснат на търг от АДИС през март 2020 г. Първоначалната му цена е била 64 400 лв., а стъпката за наддаване – 650 лв. Крайната, достигната по време на търга, обаче е 85 850 лв. без ДДС, т.е. очевидно е имало конкуренция между кандидатите. Но такива случаи са по-скоро изключение, обикновено крайната цена е първоначалната плюс една стъпка за наддаване.

В доклада си шефката на агенцията предлага нови правила за тези търгове, според които ако офертата е направена в последните 60 секунди на определения времеви прозорец за наддаването, това автоматично да удължава времето на търга с нови 5 минути. 

Ако в последната от тези 5 минути някой предложи повече, това ще води до ново удължаване с още 5 минути.

“Това би стимулирало между участниците да има конкуренция, което би могло да увеличи цената на предлагания имот”, е написала в доклада си шефката на агенцията.