Властта склони на анкетна комисия за меморандуми и споразумения от кабинета “Янев 1” насам, но парламентът решава след 10-дневната ваканция за Великден

Предложението на ГЕРБ да се създаде комисия в парламента, която да провери меморандума между правителството и Gemcorp, се разрасна с подкрепата на управляващата коалиция до инспекция на всички подобни документи, сключени от първия служебен кабинет на Стефан Янев насам. Gemcorp с американската IP3 искат да инвестират 1 млрд. долара в енергетиката ни.

И докато течаха обсъжданията в парламента, от сайта Bird.bg излязоха с публикация, че

Gemcorp е инвеститор в руска компания

за батерии

Това е фирмата OCSiAl, в която основни акционери са Игор Ким - собственик на латвийската Търговска банка, Юрий Коропачинскии, който бил назначен от Владимир Путин в Съвета за конкурентоспособност и предприемачество към правителството на Русия, Олег Кирилов и Юрий Зелвенски, който е израелски гражданин.

Bird.bg твърди, че Ким бил банкер на руския олигарх Роман Абрамович. Изданието пише още, че OCSiAl е основана през 2010 г. под патронажа на Анатолий Чубайс – съветник на руския президент Владимир Путин.

Компанията всъщност произвежда въглеродни нановлакна, които се използват в батериите за електрически автомобили.

“24 часа” потърси за коментар основателят на Gemcorp Атанас Бостанджиев, но от компанията отговориха, че той ще отсъства няколко седмици.

А депутатите обаче ще гласуват за създаването на спецкомисията след 10-дневната си почивка.

Великденската ваканция оставя на

пауза всички по-драматични въпроси

за управляващата коалиция - от оръжията за Украйна (виж какво реши външната комисия на 6-а - 7-а стр.) през мерките за борба с инфлацията и евентуално темата за Северна Македония.

Първият пленарен ден след почивката е 4 май. Да спрем с коалиционните мамби, да поутихнат страстите по Великден, призова преди дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От ГЕРБ настояваха парламентът да работи от сряда до петък следващата седмица. И “Възраждане” се обявиха против дълга почивка, а Жечо Станков обвини управляващите, че не решавали проблеми, а превърнали държавата в хибриден автомобил - харчат само за ток и за газ.

Вече една година три парламента отменят с популистки мотиви всички ваканции, които са традиции за Народното събрание, намеси се Йордан Цонев. Съкращаването на почивката няма да повиши доверието в НС, предупреди зам.-шефът на ДПС. Така само 59 депутати обявиха за кратка почивка.