Сумите ще се платят, после ще се искат от централния бюджет

С поредната порция тричасови разправии парламентът най-после гласува решението, което ще позволи на пътната агенция да плати сега половината от парите на пътностроителните фирми, а остатъка - след проверка.

С решението се отпушва и възможността АПИ да почне да възлага летните ремонти по пътищата на същите фирми в рамките на същите договори поне до 30 септември. Тогава се очаква да приключат процедурите по обществените поръчки за избор на фирми за текущ ремонт и поддръжка на пътищата за следващите 3 години.

Текстът на решението бе съгласуван на коалиционен съвет още в понеделник вечерта и във вторник бе приет от регионалната комисия на парламента. То бе гласувано в пленарната зала на парламента в сряда в ранния следобед, без да се дочака заседанието на бюджетната комисия същия ден и това ядоса председателя ѝ Любомир Каримански. Той заяви от трибуната на парламента, че решението е порочно, тъй като въпросните 1,1 млрд. лв., които трябва да се платят на пътните фирми, не са предвидени в бюджета на АПИ за тази година, а и по принцип Законът за устройството на бюджета не разрешава с парите от тазгодишния бюджет да се плащат разходи, направени предходната година.

Тъй като той на практика се обяви против текст, който е съгласуван и от неговата партия - ИТН, се наложи председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов да стане и да обясни положението.

“Каримански е напълно прав - това е едно тъпо решение. Но аз призовавам преди всичко депутатите от нашата парламентарна група да го гласуват. Така е, колеги, гласувайте тъпо, но коалиционно”, призова ги Йорданов.

Той обясни, че при създалото се положение, когато дойде времето за актуализация на бюджета, финансовият министър Асен Василев ще трябва да разреши трансфер на 1,1 млрд. лв. от централния бюджет в бюджета на АПИ. В противен случай пътната агенция няма да има сегашните 2,8 млрд. за пътни ремонти, колкото бяха заложени в бюджета за 2022 г., а 1,7 млрд. лв., които най-вероятно няма да стигнат.

Йорданов отново повтори тезата си, че упорството на коалиционните им партньори най-вероятно се дължи на факта, че регионалното министерство, което е на ИТН, управлява многомилиардни средства. И припомни, че е предложил текст за решение на парламента, с който всички големи плащания от бюджета отсега нататък да се разрешават от Народното събрание.