Потребители на социалната мрежа призовават да се върне профила на Доналд Тръмп

Всеки човек си има цена, Илон Мъск просто назова сумата, необходима на акционерите на “Туитър”, за да се разделят с любимата си социална мрежа - просто бизнес, казват анализатори. $ 44 млрд. гарантираха на най-богатия човек в света аудитория от малко над 300 млн. души, върху която да упражнява любовта си към свободата на словото.

Първоначално продажбата изглеждаше малко вероятна. Бордът на директорите на “Туитър” започна да приема предложението по-сериозно, след като Мъск разкри повече подробности за това как ще финансира потенциалната покупка и по-специално, че това ще се случи

чрез заплащането

на сумата в

долари, а не

чрез

други притежания на милиардера.

След последната среща между двете страни на 24 април, в която беше разкрит солидният гарант на Мъск, банката “Морган Стенли”, ексцентричният бизнесмен си купи “Туитър”, заплащайки по $ 54,20 на акция. Оказа се обаче, че цената никак не е била подбрана случайно.

Офертата, изпратена на 14 април, съдържаше цифрите 420, символна препратка към числото, символизиращо пушенето на марихуана.

Финансовите документи, които шефът на “Тесла” представи миналата седмица в подкрепа на своето предложение, също са подписани на 20 април, или 4/20 по американски стил. Той решил да закръгли цената до числото 420, защото смятал, че приятелката му ще го сметне за изключително забавно.

Не е учудващо, че подобна сделка при затворени врати предизвика бурни реакции както от потребители на социалната мрежа, така и от милиардери от т.нар. big tech. Хора като Джеф Безос открито изразиха притеснението си до какво може да доведе сделка от такъв мащаб. И по-скоро - защо му беше нужно на най-богатия човек на света да си купува социална мрежа? Дали наистина той ще бъде върл застъпник на свободата на словото, или ще се окаже единствено защитник на омразата?

“Свободата на словото е основата на функциониращата демокрация, а туитър е дигиталният градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството”, каза Мъск.

“Искам също да направя туитър по-добър от всякога, като подобря продукта с нови функции, като направя алгоритмите с отворен код, за да се увеличи доверието, да победя спам ботовете и да удостоверя автентичността на всички хора. Туитър има огромен потенциал – с нетърпение очаквам да работя по компанията и с общността на потребителите, за да го отключа”, допълни основателят на “Тесла” и Space X.

Всъщност придобиването на социална мрежа в топ 5 с 300 милиона активни потребители месечно, силно ангажирани и активни, предизвика медиен и политически трус.

Притеснение във Вашингтон

Хора от вътрешния кръг на президента Джо Байдън и стратези на Демократическата партия следят отблизо сделката и са притеснени как ще се отрази това на междинните избори през 2022 г. и на президентските през 2024 г., съобщава CNBC. Според медията бившият президент Барак Обама е загрижен, че Доналд Тръмп може да се завърне в платформата.

Джен Саки, говорителката на Белия дом, каза, че Байдън “отдавна е говорил за тревогите си от мощта на социалните медийни платформи, включително “Туитър”, и други да разпространяват дезинформация”.

Илон Мъск на няколко пъти критикуваше Байдън за това, че не признава първенството на “Тесла” в индустрията на електрическите коли.

Милиардерски вълнения

Вторият най-богат човек в света - основателят на “Амазон” Джеф Безос, пък отправи обвинения часове след като сделката беше обявена в понеделник. “Интересен въпрос. Китайското правителство току-що спечели ли известно влияние върху градския площад?”, написа Безос в туитър в отговор на журналист от “Ню Йорк Таймс”, който подчертава, че “Тесла” разчита на Китай заради големия пазар и литиевите батерии. Но Безос добавя: “Вероятно не. По-вероятният изход е сложна ситуация в Китай за “Тесла”, а не цензура в “Туитър”. Но ще видим. Мъск е изключително ловък в такива сложни ситуации”.

Безос и Мъск са разменяли доста атаки през годините. Неотдавна Мъск каза, че “Вашингтон пост” (чийто собственик е Безос) “винаги може да те разсмее” в отговор на статия със заглавие “Инвестиция на Илон Мъск в “Туитър” може да е лоша новина за свободата на словото”.

Преди дни Мъск нападна и четвъртия най-богат на планетата - основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс. Мъск в туит каза, че Гейтс държи огромна къса позиция на акции срещу “Тесла”, докато твърди, че подкрепя борбата с климатичните промени.

Актрисата Джамила Джамил, известна и като активистка, твърдо заяви, че ще спре да използва туитър, защото “предложението за свобода на словото” ще завърши с “беззаконна омраза, фанатизъм и мизогиния”.

Привърженици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп пък призоваха новия собственик на компанията бързо да върне профила му в туитър, след като на 8 януари 2021 г. той получи доживотна забрана да го ползва.

Тръмп обаче побърза да заяви, че той не би се завърнал в туитър Вместо това той обясни, че ще запази присъствието си в Truth Social, социалната мрежа, която сам създаде по-рано тази година.

Експерти обаче отбелязват, че неговата платформа не е добре разработена и не може да бъде ползвана от голяма част от света.

Въпреки критиките, които се изсипаха върху Илон Мъск, той получи едно важно публично одобрение, което не трябва да бъде пренебрегвано. Джак Дорси, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на “Туитър”, публично одобри сделката още в понеделник и каза, че идеята да направи услугата частна е “правилната първа стъпка”.

Централата на “Туитър” в Сан Франсиско
Централата на “Туитър” в Сан Франсиско

“Туитър” като компания винаги е била единственият ми проблем и най-голямото ми съжаление. Той е бил собственост на Уолстрийт и на рекламния си модел.

Свалянето му

от Уолстрийт е

правилната първа

стъпка”,

написа съоснователят на платформата.

Дорси, добре позната фигура в техиндустрията, изрази своето възхищение от това как Мъск използва туитър, отбелязвайки, че магнатът споделя “своето мислене открито” на сайта пред 83-милионната си аудитория.

Откровеността на Мъск през годините обаче не винаги му е била в полза. През 2018 г. Комисията за ценни книжа и борси на САЩ го съди за предполагаемо нарушение на закона за ценните книжа, след като той туитна, че има “осигурено финансиране”, за да направи “Тесла” частна. Тогава те постигнаха споразумение някои от неговите туитове да бъдат предварително одобрявани, въпреки че адвокатите му се борят срещу това.

Сега, когато вече Мъск е едноличен собственик на “Туитър”, подобни ограничения със сигурност няма да го притесняват. Новият собственик се е заканил да промени настройките на модерираното съдържание, или иначе казано - какво е и какво не е позволено да кажете или направите в туитър. Той иска да се пребори и с всякакъв тип измами, които се разпространяват в платформата, като например тази с криптовалутите, на която той самият стана жертва през 2020 г., когато акаунтът му беше откраднат, за да бъде публикуван измамен пост в него. Мъск заговори и за така чаканата “едит” функция, която ще позволи на потребителите да поправят свое публикувано съдържание, когато това се наложи.

Милиардерът ще трябва да обори огромното недоверие, което се надигна срещу него заради екстремните действия, които предприе в името на демокрацията и свободата на словото, а дали потребителите на туитър ще оценят подхода му, предстои да разберем.