Затварянето на ТЕЦ "Марица 3" е безумно решение, за което всички ще платим милиони, казва енегийният експерт

- Господин Митев, как ще коментирате последните събития, свързани с прекратяване на доставките на газ за България?

- Управляващите в момента твърдят, че няма проблем с доставките на газ и че са намерили алтернативни източници, което не е точно така. Много е лесно в затихващия зимен сезон, когато намалява потреблението, да кажеш, че си намерил решение за доставките на газ. Но дали това ще бъде така за  следващия отоплителен сезон, или ако спрат доставките на газ и за големите потребители в Европа, от които в момента черпим количества.

Ние сме малък потребител и спирането на доставките на газ за нас не се отразява на европейските ни партньори, те могат да покрият тези липси. Какво ще се случи, ако се спре газът за големите консуматори и трябва всеки сам да се спасява? Също така тези доставки на каква цена ще бъдат и по какъв начин ще се отразят на бизнеса, производството и на крайния потребител? А съвсем отделен въпрос е по какъв начин ще достигне до нас този газ. Има ли заявени капацитети за доставки и на кого?

- Има ли решение за България?

- Всеки отрасъл трябва сам да намери решение за себе си, да се диверсифицира, да намали разходите си за потребление на газ и електроенергия. Преди време себестойността от 9 евро за килограм водород за транспорт ни изглеждаше много висока, но в момента виждаме, че това не е така поради скъпите горива, а в близко бъдеще ще станат дори и по-скъпи.

Ние сме се насочили към производството на водород от суровини, които имаме в изобилие, дори те към момента са екологичен проблем на територията на България, който ще разрешим.

- Има ли места в България, където има спешна нужда от решаване на подобни екологични проблеми?

- Да, едно от тях е ТЕЦ "Бобов дол", ние вече сме говорили за това. Както казах и по-рано, вече сме на финален етап по подписване на договор за производство на водород и очистваща инсталация. Към момента уточняваме последни технически параметри. Тук е мястото да спомена, че след запознаването на обществото с технологията Ways2H, с която ние работим, бяхме потърсени за разработване още един проект в област Перник.

- Може ли да дадете повече технически данни?

- Проектът в ТЕЦ "Бобов дол" е за 24 т на ден биомаса, от която ще получим 76 кг водород на час или около 54 тона водород на месец. По този начин ще спестим 43 тона на ден въглеродни емисии, които няма да бъдат изпуснати в атмосферата. А от биомасата, която ще се оползотвори, ще спестим около 140 кг въглерод/MWh. Също така трябва да се отбележи, че от вложените 24 тона биомаса на ден, която трябва да бъде депонирана, ако не се оползотвори, след влагането ѝ в нашата инсталация ще останат само около 7% от общото тегло за депониране.

Полученият водород може да се съвмести с инвестиционното намерение на предприятието за производство на зелен водород от фотоволтаична централа и да се получи една балансираща мощност, която ще е изцяло съобразена с диверсификацията и политиките на ЕС в посока опазване на околна среда. Може да се използва също и когенерация, работеща 100% на водород, с която може да се топлофицира близкото Голямо село, което е най-ощетено от  екологична гледна точка в момента поради близостта си до електроцентралата.

Знаем, че в този район се използват масово въглища за отопление на населението. С топлофицирането на селото на чист водород ще се реши голям екологичен проблем там, като се намали частично изпускането на фини прахови частици в атмосферата. Ефектът ще бъде не само социален, но и екологичен.

- А какъв другият проект, за който споменахте?

- При него влагаме 8 тона на ден утайка от ВиК дружеството, която е огромен проблем за държавата, тъй като е в много големи количества и продължава да се натрупва и към момента няма алтернатива какво да се прави с нея. От тях ще получим 430 кг водород на ден или 18 кг водород на час. От този водород може да получим 298 киловатчаса електроенергия или общо за година 2 400 000 киловатчаса.

Също така трябва да се отбележи, че от вложените 8 тона утайка на ден, която трябва да бъде депонирана, след влагането ѝ в нашата инсталация, ще останат само около 18%.

Плюсът на нашата технология е, че се използва малко количество вода, която е само за технологични нужди. Не е необходимо използването на чиста питейна вода, може да се използва отпадна. При други технологии за получаване на зелен водород е необходимо голямо количество вода, която трябва да е с много високо качество, докато при нас няма такова изискване. Както знаете цената на чистата питейна вода расте непрекъснато заради електроенергията и не само, а технологията ни използва пречистена отпадна вода, като по този начин питейната остава за хората.

Тази технология идва точно на време. Вижда се, че алтернативата на фосилните горива е водородът. Хубавото на този, който ще получим ние, освен, че е от възобновяеми източници, е и че можем да го получаваме без да сме зависими от метеорологичните условия. Слънцето, водата и вятърът нямат влияние върху процеса на производство, което го прави лесно прогнозируем.

- Как ще коментирате информацията за затваряне на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, която е качена на сайта на МОСВ?

- Проблемът е по-съществен от затварянето на едно или друго предприятие и той е в експертизата или по-точно в липсата на експертиза в партийно назначени послушни кадри на ръководни длъжности. Случаят с налагане на принудителната административна мярка на ТЕЦ "Марица 3" и нейното спиране няма връзка с грижата за екологията или здравето на хората. Налагането на мярката е в резултат на желанието на министъра и некомпетентен директор на РИОСВ.

- Казвате некомпетентен директор, това не са ли твърди силни думи, сигурен ли сте?

- Поглед върху професионалното развитие на сегашния директор на инспекцията ми дава това усещане. В публичното пространство има следната информация за госпожа Пачеманова, доказваща моята теза. Тя е кандидат за кмет на община Харманли през 2011 г, когато губи изборите, след което е назначена за зам.-кмет на Симеоновград от квотата на ГЕРБ. При апогея на ГЕРБ, през 2013 г., тя влиза и в Управителния съвет на местната инициативна група в Харманли.

В един от публикуваните официални документи на тази гражданска структура пише, цитирам, че „Пачеманова е инженер по образование – "Обработка на дървесина и икономика", профил "Счетоводство и контрол на финансите“. Госпожа Пачеманова управлява рекламна агенция, която незнайно как по времето на ГЕРБ печели доста проекти в сферата на оперативните програми към Министерство на земеделието - по програмата за развитие на селските райони, като включително и проект от 100 хиляди лева за закупуване на фотоапарат и копирна техника за рекламната агенция, която се състои от един единствен служител.

За кратко, с временен статут от 3 месеца , тя ръководи звеното за европроекти и отговаря за екологията в община Хасково, отново по времето на ГЕРБ. През януари 2020 г. се налага да се яви на конкурс за този пост, но отпада още в самото начало, тъй като не покрива минималните изисквания за професионален опит и образователно-квалификационна степен, но пък от стола на рекламната си агенция влезе в кабинета на директора на РИОСВ-Хасково през ноември 2021-а и до момента действията и основно са породени от нейната некомпетентност.

- До какви последици биха довели тези действия на директора на РИОС Хасково?

- Без доказани категорични нарушения биха довели до финансови последици както за регионалната структура, така и за държавата. От 25 май 2021 г. дружеството изпълнява договорните си задължения за свободния пазар на електроенергия. При недоказано нарушение може да има сериозни последици, свързани със Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Заради лични щения и некомпетентност ние  ще платим многомилионно обезщетение на теца.