Финландия е подготвена, в случай че Русия реши да спре доставките на газ за страната, заяви за Ройтерс министърът по европейските въпроси Тити Тупурайнен. Хелзинки трябва в близките дни да реши дали да подаде молба за членство в НАТО, което може да доведе до ответна руска реакция, посочва агенцията, цитирана от БТА.

В края на април финландските власти обявиха, че отказват да плащат за руския газ в рубли. Това може да накара Москва да спре доставките, както вече направи за България и Полша.

Този месец финландския държавен газов оператор "Газум" (Gasum) трябва формално да отговори на искането на "Газпром" за плащане в рубли. Крайният срок за изпращане на отговора е 20 май.

Очаква се следващата седмица Финландия да обяви и дали ще се присъедини към НАТО. Русия вече я предупреди да не го прави.

"Финландия е подготвена за възможността газовите доставки от Русия да секнат", заяви Тупурайнен. По думите й Хелзинки е потърсил вече алтернативни източници, като една от мерките е наемането съвместно с Естония на плават терминал за втечнен газ в Балтийско море.

Около 60-70 процента от газа, който Финландия ползва, идва от Русия. През миналата година обаче той е съставлявал едва 5 на сто от цялото енергийно потребление на страната, базирано основно на петрола, дървесна биомаса и ядрена енергия, сочат данни от националната статистика.

Природен газ във Финландия основно ползва промишлеността, а там той трудно ще бъде заменен, казва експертът по газови пазари Хейки Линдфорс. Ако доставките спрат, много предприятия ще трябва да затворят, допълва той.