Алиансът на технологичната индустрия в България (е изпатил писмо до Европейската комисия, в което изразява загрижеността си ефективността на частта “Цифрова свързаност” в български план за възстановяване. Алиансът обединява интересите най-големите теекоми и на доставчици на оборудване, мрежови и системни интегратори, академична и научна общност.

Алиансът подчертава, че заложените 316 млн. лева за създаване на държавна телекомуникационна мрежа продължават да бъде част от националния план въпреки уверенията на представители на правителството, че държавата не планира създаване на държавен телекомуникационен оператор.

Планираният капацитет на новата държавна телекомуникационна инфраструктура щял да надвиши капацитета дори на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица населени места, което правело разхода крайно нецелесъобразен.

Напълно неясно оставало и как държавата ще поддържа мрежата след изграждането. За сравнение, само за миналата година трите телекома са инвестирали в разширяване и подобряване на капацитета на мрежите си и изграждане на 5G над половин милиард лева. Неясна била и причината, поради която целите в частта от плана за подобряването на свързаността в слабонаселени и отдалечени райони и разгръщане на мрежи с много голям капацитет, са съществено занижени. Броят на населените места с нови възли за достъп от 500 е намален на 185, а възможността от този вид свързаност да се възползват 200 000 домакинства се редуцира на 350 хил. жители.

Алиансът смята, че използването на средствата за осигуряване на оптична свързаност чрез държавната мрежа не отговаря на целите на Европейската комисия, определени в плана за действие “5G за Европа”, по отношение изграждането на 5G свързаност по ключови транспортни коридори. ИЕК е информирана, че планираната по плана от телекомите инвестиция от 300 млн. лева за 5G мрежи няма да бъде направена.

Необяснимо било и отпадането на финасиране на соларни панели за базовите станции предвид настоящата енергийна криза и целите на ЕС за зелена икономика. 

От алианса посочват, че имат съмнения за това, частта “Цифрова свързаност” наистина ще допринесе за разработването и прилагането на ефективна политика и регулаторна рамка, за развитието на 5G мрежи и услуги и за създаването на благоприятна инвестиционна среда, както е посочено в оценката на ЕК за плана за възстановяване и устойчивост.