Хърватският президент Зоран Миланович каза днес, че европейските санкции срещу Русия "не работят", тъй като Москва може да продава петрол на други страни, предаде ХИНА.

По време на срещата на върха в Брюксел ЕС вчера се договори за нов кръг санкции, чрез които вносът на петрол по море от Русия ще бъде незабавно забранен. Две трети от руския петрол в ЕС идва чрез танкери, а една трета по тръбопровода "Дружба".

Миланович каза в ироничния си коментар, че руският президент Владимир Путин вече може да се усмихне самодоволно и доставките на газ и петрол могат да бъдат пренасочени от Русия към места, "където има голямо търсене", предава БТА.

Хърватският президент каза още, че европейските граждани ще платят висока цена за санкциите, които не работят.

"Може би един ден те ще започнат да дават някакъв ефект. В момента нито рублата е поевтиняла, нито Русия усеща финансовите последици (от санкциите). Когато започне да ги усеща, войната вече ще е свършила“, добави държавният глава на Хърватия.

Затова Миланович смята, че Европа трябва да наложи "всеобхватно енергийно ембарго“ срещу Русия. Той изрази учудване защо не е наложено ембарго върху вноса на газ от Русия.

Като част от споразумението за забрана на вноса на руски петрол, доставян с танкери, Унгария ще може да си набавя петрол през Хърватия в случай на проблеми с тръбопровода "Дружба".

Според Миланович това е добре за Унгария, докато Хърватия може да спечели само съвсем дребна сума в това споразумение.

"Бих искал да видя Хърватия да играе решаваща роля. Хърватия обаче не е ключов играч. Хърватия изобщо не е играч," каза Миланович.

Той отново заяви, че Хърватия "не се бори за интересите си."