Стартъпите в България ще могат да се регистрират като дружество с променлив капитал, което ще улесни инвеститорите, ще предостави по-гъвкави форми на управление и по-широка свобода при формулиране на правата и задълженията на участниците. Това ще насърчи стартъп екосистемата и инвестирането в нововъзникващи компании.

Тези промени в Търговския закон са внесени от управляващата коалиция, включително и от депутати от ИТН - Любомир Каримански и Кирил Симеонов. Идеята отдавна се застъпва от Българската стартъп асоциация, която седи в основата на написването на законопроекта.

Дружество с променлив капитал (ДПК) може да е само микро- или малко предприятие. Когато спре да бъде такова, ще се видоизменя в капиталово.

Едно от сновните предимства на новото дружество е инструментът опционален пул, който дава възможност, когато се наеме един служител, той да бъде стимулиран не само със заплата, но и да му се предложи участие в компанията чрез придобиване на дялове срещу определени условия. Това е много добър начин за привличане и задържане на висококвалифицирани специалисти, се посочва в мотивите на законопроекта.

Дава се и възможност за сключване на договори за конвертируеми заеми - това означава, че някой може да инвестира в дружеството днес, а след определен период и при опеделени условия ще има право да придобие част от компанията. Това в момента е най-разпространеният начин за инвестиране в света, както и начин да се привлекат качествени инженери в един стартъп, без да им се плаща, но с обещанието, че ако е много успешен, ще бъдат възнаградени с акции.

Тъй като капиталът на дружеството е променлив, той не подлежи на вписване в Търговския регистър. При приключването на всяка финансова година общото събрание на акционерите установява размера на капитала и неговото изменение спрямо предходната година. Няма изискване за минимална стойност. Съдружниците също могат да се променят постоянно, без това да се вписва в регистъра, което е голямо административно облекчение.

Дава се възможност и за гъвкаво управление - от едноличен или колективен орган, а общото събрание може да се провежда дистанционно. Като цяло в договора могат да се включват гъвкави условия за учредяването, съществуването, управлението и прекратяването на дружеството. Ще може да се вмени задължение за личен принос на съдружниците и за изключването им, ако не допринасят за развитието на компанията.