Предприемач превръща покрива на предприятието си във фотоволтаична централа

Текстилен инженер превръща над 6 дка покриви на бившата тъкачна фабрика "Бачо Киро" в Дряново в голяма фотоволтаична централа. Целта на собственика на "Платекс" Владимир Лафчийски е да осигури собствена зелена енергия за производството и да има устойчивост срещу високите цени на тока. 100 киловата мощност вече са инсталирани. Проектът е на "Платекс" и "Енерго про". Финансиран е от УниКредит Булбанк, обяснява Лафчийски.

"Преди 12 г. израелска фирма искаше да наеме всички покриви на предприятието и да инсталира фотоволтаици. Инвестицията не се случи, настъпиха промени и се оказа неизгодно, но аз се запалих по идеята. В период от 10 г. ежегодно исках оферта от различни фирми за изграждането на ВЕИ, но балансовата цена на фотоволтаичната система и изплащането й беше нерентабилно", разказва собственикът на "Платекс".

Цените на панелите обаче падат и проектът става изпълним. "Реших поне 100 киловата да инсталирам. За срок от 1 година всичко е направено, но все още соларната централа не е пусната в експлоатация. Очаквам скоро да се случи и присъединяването", казва предприемачът.

Проектът е кредитиран със 150 хил. лв. от УниKредит Булбанк. Гратисният период е 6 месеца, а срокът за връщане на заема - 10 г. Подкрепата дошла естествено, тъй като УниKредит е обслужващата банка на “Платекс”. От банката веднага ми предложиха решение. Направих бизнес план, кратък и ясен, подадох го в офиса в Ихтиман, откъдето съм родом. Бяха изключително оперативни по движението на проекта", обяснява Лафчийски. Миналия август сключили договора за тези 100 киловата.

"Относно финансирането нямах никакви затруднения и пречки, процесът вървеше гладко и доста бързо. Докато инсталирането на съоръжението отне много повече време от финансирането", обяснява бизнесменът. Дори още не са минали всички етапи за влизане на соларната централа в експлоатация. Наскоро са направени 72-часовите проби, но се оказва, че е нужен още един документ, който трябва да се получи в едномесечен срок. "След около два месеца ще сме готови, за да може съоръжението да работи напълно. Но моето убеждение е, че няма изкуствено забавяне, просто процесът е сложен. На много хора нещата изглеждат прости - слагаш и пускаш, но в процеса на работа разбрах, че цялата материя е много отговорно и сложно нещо. Все пак в рамките на година от започване на процеса като че ли ще тръгне съоръжението", казва Лафчийски.

На предприемачите, които се интересуват от инвестиция в подобни проекти той препоръчва да се въоръжат с много търпение и упоритост. Особено, ако имат намерение да търгуват с произведената енергия, а не да я ползват само за собствени нужди. Също така било необходимо тези, които са решили да инвестират във фотоволтаична централа, да познават добре обектите си, да преценят необходимостта от ток.

Лафчийски планира поставянето на още 100 киловата солари. За тях са платени 30%, но все още не са изградени. Има оферта и за трета, която ще е последна според капацитета на покривите - още 150 киловата.

Освен да задоволяват собственото си енергийно потребление, от "Платекс" смятат да продават остатъка от произведения ток. Съоръжението го позволява технически, защото имат собствен трафопост и добра инсталационна мрежа. "При сегашните цени и нашата консумация всичко изглежда много добре. Ако приемем, че сега нашият ток може да го калкулираме на 30 ст. за 5 години трябва да се върнат инвестициите", пресмята предприемачът.

Доволен е от проекта, защото подсигурява енергия за производството - сигурна и стабилна, не зависи от флуктуациите на пазара и най-вече зелена и екологична. В заключение бизнесменът посочва, че много коректно и бързо е получил финансирането от банката, но да заработи една соларна централа, трябва да се спазят всички изисквания. Процесът е дълъг, но е регламентиран и няма възможност за злоупотреба от страна на изпълнителя.

"Платекс" е наследник на основана още 1945 г. частно тъкачно дружество, което след национализация се развива като клон на голям габровски комбинат. "Работихме като тъкачница известно време, но поради конюнкурата текстилът, като много други производства, има проблеми - контрабанден внос, нелоялна конкуренция. Бяхме 30 предприятия, от които към момента са останали единици. За да се спасим, се пренасочихме към фирми от Скандинавия, които имат желание да произвеждат в България", обяснява Лафчийски.

В момента в базата на "Платекс" се произвеждат луксозни моторни легла за бита. Имат съвместни договори със скандинавски фирми да ползват производствените площи и ги представляват на българския пазар. Същевременно разширяват традиционните производства, които са изнесени извън предприятието.

"Основната работа на "Платекс" е набавянето на суровините, организацията на производствата, контролът на качеството и търговията. Освен памучните тъкани, които произвеждаме, се опитваме да разширим реализацията на моторните легла, матраци, олекотени завивки, възглавници, протектори за матраци - всичко текстилно, свързано с леглото, ни е основният приоритет", разказва търговският директор.

Повече от половината от производството е за износ. Основните им контрагенти са Скандинавието, Франция, Ирландия, Холандия, Белгия. Имали план за разрастване на фирмата на международни пазари, но с идването на пандемията се видяло, че това няма как да се случи. И поради недостига тогава на маски след съвместна работа със специалисти - биолози, вирусолози и БАН, успяват да направят много добра маска. С нея печелят второ място в европейско състезание и конкуренцията на няколко хиляди проекта за ефективни решения за справяне с ковид кризата.