Водоструйките са машини, предназначени за работа под високо налягане. Те се използват за измиване/почистване на големи площи или обекти като автомобили, работни площадки, фасади на сгради, складове, строителни машини и др.

Този вид уреди създават водна струя, която е подходяща за работа върху голям периметър. Тя почиства бързо, удобно и без усилия. Предназначена е за работа със студена вода.

Водоструйката действа икономично - с тази машина ще изразходвате много по-малко вода за дадена площ, отколкото ако използвате други методи на почистване. Тя ще Ви спести много време и средства.

Видове водоструйки

Електрическа водоструйка

Този вид водоструйки са предназначени за леки и средно тежки работни задачи. Сравнително безшумни са, като не отделят вредни вещества по време на използване. Имат по-ниско тегло в сравнение с другите видове водоструйки . Нямат нужда от много поддръжка. Те са най-търсените модели от този тип уреди на българския пазар.

Тези машини обаче изискват близост до електрическа мрежа, за да могат да работят. По време на почистване с тях е важно да се внимава с позицията на захранващия кабел - да не се застъпи или повреди. Електрическите водоструйки лесно отстраняват мръсотията от автомобили, мебели, дворове, алеи, огради.

Бензинови водоструйки

Бензиновите водоструйки гарантират много добра мобилност и производителност. Използват се за средно големи и големи работни обекти. С тях можете лесно да почиствате пътеки, тротоари, дворове, превозни средства, големи помещения. Подходящи са за работа на места без електрическо захранване.

Тези уреди притежават отлична мощност, но отделят вредни изпарения от двигателя. Те са и малко по-тежки в сравнение с другите видове водоструйки. Цената им също е по-висока, но пък са подходящи са за професионална употреба.

Акумулаторни водоструйки

Акумулаторните водоструйки се захранват от преносима батерия, като нямат нужда от електрическо захранване. Единственият им недостатък е, че ще се налага да зареждате периодично батериите. Зареждането може да прекъсва Вашата работа, а ниският заряд намалява производителността на уреда.

Тези водоструйки обаче осигуряват свобода на движението и лесна маневреност, благодарение на липсата на кабел. Акумулаторните уреди са независими от електрическа мрежа. Те не отделят вредни емисии, като са подходящи за леки и средни по трудност задачи. Съществуват безкабелни модели водоструйки, които могат да се ползват и за по-тежки приложения.

Съвети при покупка

За да изберете най-подходящата за Вас водоструйка, е важно ясно да определите целите, за които ще я използвате.

За работа в дома (леки и средно тежки приложения) -  почистване на автомобила, двора, фасадата или прозорците - машина с максимално налягане до 200 бара и дебит от 400 л/ч най-вероятно ще Ви свършат повече от добра работа.

За по-тежки работни задачи и професионална употреба, трябва да си вземете машина с налягане над 200 бара и максимален дебит над 800 л/ч. За професионална дейност трябва да търсите водоструйка, изработена от издръжливи материали, с добра мобилност и възможност за работа с повече аксесоари.