САЩ очакват Саудитска Арабия постепенно да повиши добива си на петрол след срещата на  ОПЕК+, която е насрочена за 3 август, заяви за Ройтерс висш американски представител.

Коментарът идва броени часове преди началото на визитата на президента Джо Байдън в кралството, която трябва да даде ново начало на охладнелите през последните години двустранни отношения, предаде БТА. 

Саудитска Арабия, заедно с Обединените арабски емирства (ОАЕ), са двете страни членки на ОПЕК+, които биха могли да повишат добива на петрол. Но кралството отдавна даде да се разбере, че няма да действа едностранно.

Рияд предпочита да управлява петролния пазар през ОПЕК+, посочва Бен Кейхил от Центъра за стратегически и международни изследвания. Саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман непрекъснато подчертава важността на сътрудничеството в рамките на ОПЕК+, включително централната роля на Русия, допълва анализаторът.

Същевременно от ОАЕ дойдоха сигнали, че страната желае по-стабилни петролни пазари и ще се съобрази с решенията на ОПЕК+. Пред репортери Ануар Гаргаш, дипломатически съветник на президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Заид ал Нахиян, посочи, че Абу Даби ще подкрепи евентуалната сделка между САЩ и Саудитска Арабия, ако до такава се стигне по време на визитата на Байдън.