Петролът поскъпва в началото на европейската търговия в понеделник, заличавайки първоначалното си поевтиняване, тъй като известното отслабване на щатския долар спрямо останалите водещи валути и оставащите в сила опасения, свързани с петролните доставки, парират в известна степен перспективите за глобална рецесия и новите локдауни в различи региони на Китай за справяне с коронавирусната пандемия.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 2,5% към 103,72 долара, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,57% обратно над 100 долара за барел, след като през миналата седмица отчетоха най-големите си седмични спадове от около месец насам поради опасения от рецесия, която да ограничи търсенето на петрол.

Индексът на щатския долар отстъпва слабо от многогодишните върхове, подкрепяйки цените на суровините - от златото до петрола. По-слабият долар прави деноминираните в щатската валута суровини по-достъпни за притежателите на други валути.

В същото време доставките на петрол остават ограничени, подкрепяйки по този начин цените. Както се очакваше, посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия не успя да доведе до никакво обещание от най-големия производител на ОПЕК за увеличаване на доставките на петрол.

Саудитските власти настояха, че "ОПЕК +" ще основава политическите си решения на пазарната динамика преди срещата на групата на 3 август. Тези ходове дойдоха дори след като висшият посланик на САЩ по въпросите на енергетиката Амос Хохщайн изрази увереност през уикенда, че производителите на петрол ще предприемат "още няколко стъпки" за увеличаване на предлагането, без да се уточнява кои страни биха увеличили производството.

Глобалните пазари са съсредоточени тази седмица върху възобновяването на руските газови потоци към Европа през тръбопровода "Северен поток 1", чиято ежегодна поддръжка е планирана да приключи на 21 юли. Редица европейски правителства и компании се опасяват, че спирането може да бъде удължено и след тази дата заради войната в Украйна.

Загубата на този руски газ обаче може да засегне тежко Германия, четвъртата по големина икономика в света, и да увеличи заплахата от рецесия.

Отделно министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в събота, че е провела продуктивни срещи относно предложения таван на цените на руския петрол с множество страни в кулоарите на срещата на финансовите лидери на Г-20.

Йелън повдигна идеята за таван на цените по време на виртуална среща на 5 юли с китайския вицепремиер Лю Хъ, посочи през миналата седмица китайското министерство на търговията. Според него обаче определянето на таван на цената на руския петрол е "много сложен въпрос", като подчерта, че предпоставката за решаване на украинската криза е насърчаването на мирни преговори между съответните страни.