Вярвам, че ще се намерят най-добрите решения за крайния потребител, посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

Топлофикациите в България не могат да работят без газ и въглища. Предложената цена от "Булгаргаз" през август газът да струва  296 лв. за мегаватмас поставя в още по-сложно положение дружествата. Тази висока цена крие риск газовите топлофикации да изпаднат в невъзможност за купуване на синьо гориво, предвид утвърдените ценови нива за топлинна енергия от регулатора по-рано през тази година". Това заяви инж. Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ).

Той подчерта, че без компенсации от държавата дружествата много трудно биха могли да осигуряват отопление и да работят нормално занапред. Инж. Георгиев припомни, че всяка една топлофикация е натрупала огромни загуби заради недовзетия приход, причината за който е разликата в цената, на която са купували гориво и са осигурявали отопление за крайните клиенти. И допълни, че вярва, че ще се намерят най-добрите решения както за крайния потребител, така и за всички топлофикационни предприятия за напред.

"В противен случай е възможно да се стигне до момент, в който топлофикациите няма да могат да функционират. Надявам се, че сегашната ситуация няма да бъде начало на още по-дълбока криза." подчерта председателят на АТДБ. Според Георгиев лишаването от допълнителни приходи е възможно да доведе и до забавяне на реализацията на зелени проекти, както и до по-бавно обновяване на топлопреносната мрежа, която в много градове е амортизирана. По думите му, ако домакинствата имат алтернатива на топлинната енергия и могат да минат на ток, то топлофикациите нямат алтернатива на гориво, дори и временно.

Кремен Георгиев коментира и постигнатото вече споразумение на държавите членки на Европейския съюз за намаление на потреблението на газ с 15%, като заяви, че в сравнение с останалите страни, България потребява много по-малко количество природен газ. Председателят на асоциацията изрази надежда, че ще имаме осигурени количества газ, които да покрият изцяло вътрешното потребление по време на отоплителния сезон. Той заяви, че азерският газ покрива под 50% от нуждите на страната и са нужни и други източници.

"Важно е да има съхранение. По тази причина страните в Европа правят всичко възможно максимално бързо да напълнят газовите си хранилища. България също трябва да работи усилено в тази посока, защото през лятото трябва да мислим за топлото през зимата", категоричен беше Георгиев. И прогнозира, че тази и следващата година цените на природния газ ще останат високи. Той посочи, че е възможно едва след две или три години да влязат в нормални граници.