Украйна получи от международните си кредитори двегодишен мораториум по външния си дълг, оценяван на 20 милиарда долара, съобщи премиерът Денис Шмигал, цитиран от Франс прес и БТА.

"Инвеститорите във външен дълг на Украйна се съгласиха плащанията да се забавят до 2024 г. Това позволява на Украйна да поддържа макрофинансовата стабилност и да засили икономическата си жизнеспособност", посочи Шмигал в Туитър.

Министърът на финансите Сергей Марченко изрази признателност към инвеститорите за това, че са приели украинското предложение и изтъкна, че благодарение на солидарността с Украйна, проявена от частните инвеститори и официалния държавен сектор, страната ще бъде в състояние да отговори на нуждите на украинския народ.

Група западни кредитори, включваща Франция, САЩ, Япония и Великобритания, се съгласи на 20 юли да бъде отложено плащането на лихви по украинския дълг след молба на Киев, в която се призовават и другите притежатели на облигации да последват този пример.

Украинската икономика се срина от началото на руската инвазия на 24 февруари и последвалата война. Според последните прогнози на Световната банка от юни БВП на страната може да потъне с 45 процента тази година.

Отлагането на плащанията по падежите на украинските облигации може да позволи на Киев да спести най-малко 3 милиарда долара за две години, по изчисления на Блумбърг.