2,6 млрд. лв. от първо плащане по плана за възстановяване и устойчивост ще влязат в страната до края на годината, ако се отпуши проект за дигитализация на МВР, който е за 260 млн. лв. Това заяви на пресконференция вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Имало е тръжна процедура, но не се е явил никой. Условието за получаване на първия транш е да има избрани изпълнители.

От 22 мерки, които са условие за получаване на финансирането, 21 са изпълнени, остава проектът на МВР. Вероятно ще бъде обявена нова процедура за изграждането на тази система за дигитализация. 

Пеканов обяви, че до края на годината ще се отворят общо 3, 7 млрд. лева,  за тази сума могат да се открият процедури. В тях влизат и проекти, които се финансират от втория транш, който е 740 млн. евро. Условието за получаването им е 22 законодателни промени,от които е приета една, а 4 са внесени в парламента. Пеканов каза, служебният кабинет ще подготви текстовете, за да може парламентът да ги приеме. През това времи все пак проекти по втория транш може да се стартират с национално плащане, като тези пари да бъдат възстановени по-късто от Брюксел.