Надявам се всичко да е наред в "Кинтекс", но ДАНС не влиза току-така. Това каза пред Нова телевизия икономическият министър Никола Стоянов.

"Службите изискаха от нас информация на база сигнал, който и ние получихме. Обезпокоен съм много, от изпълнителната директорка на ДКК разбрах, че ДАНС са там", посочи министърът. И обясни, че сигналът, който е получен в министерството, е от бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, който бе отстранен от поста, докато Корнелия Нинова бе министър.

Михайлов твърди, че фирма от Дубай е взела 800 000 лева комисионна. Министърът посочи, че не може да коментира комисионните и дали това е нормална практика, но лично е разпоредил да се изиска информация.

Той коментира и че има над 250 стопирани сделки за оръжие. "Целият военно-промишлен процес е блокиран. Експертите ми казаха, че са били готови, нямам обяснение защо не е изпълнен 30-дневният срок", каза министърът. И посочи, че има два хода. Единият е да подпише коректните преписки, а другият, на който няма да се спре, е да направи административен произвол и да ги стопира. "Ще се водя изцяло от закона", категоричен бе Стоянов.

Според бившия шеф на "Кинтекс" Михайлов с два месеца е забавено разглеждането на сделки за износ на оръжие на обща стойност 1 милиард евро.

Не за първи път Михайлов твърди, че България изнася оръжия за Украйна. Бившият министър Корнелия Нинова обаче е категорична, че нито един патрон от България не е използван за военния конфликт. Нещо повече - докато е министър на икономиката тя е спряла сделки, които са били подписани за износ за Украйна.

Преди дни тя съобщи, че през февруари е установила връзки и частни интереси, които източват държавни дружества. "Установихме, че директорът на "Кинтекс" - Михайлов, който ме "громи" по всички телевизии, е едновременно е и търговски директор в частна фирма. ВМЗ - Сопот има отношение към тази частна фирма. Двете дружества имат договорка - "Кинтекс" да представлява ВМЗ в Египет. И двете търговски дружества се отказват от тази отговорност и е прехвърлят върху частна фирма. Собственикът на тази фирма е зам.-министър от времето на ГЕРБ - казва се Манолев", обясни Нинова тогава.