За поредна година България заема едно от водещите места в Европа по добив на мед, злато и лигнитни въглища

На 18 август минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Деня на миньора. По традиция ръководствата на Българската минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело и геология и миньорските федерации – ФНСМ и СМФ “Подкрепа” отслужиха тържествен молебен за здраве в катедралния храм “Св. Неделя”.

Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов отправи поздрав към работещите в отрасъла:

В деня на нашия професионален празник поздравявам всички работещи в минерално-суровинната индустрия. През 2022 г. ще отбележим празника с удовлетворение и гордост от постигнатите резултати. Въпреки предизвикателствата, пред които бяхме изправени, успяхме да подобрим резултатите в сектора, да запазим работните места и да увеличим възнагражденията= Изпълнихме редица проекти за модернизация и технологични иновации, опазване на околната среда и подобряване на безопасността при работа. Продължихме активната си подкрепа за образованието и насърчаването на младите хора за реализация в отрасъла. Не спряхме и с усилията за подобряване на средата на живот в регионите.

Вълканов благодари на компаниите от бранша за успешната дейност през изминалата година въпреки предизвикателствата, която допринесе за успехите на индустрията и за утвърждаването на нейната водеща роля в националната ни икономика.

За поредна година

България заема едно от водещите

места в Европа по добив на мед, 

злато и лигнитни въглища

Основните суровини, които се добиват у нас, са оловно-цинкови, медни и полиметални руди, лигнитни въглища гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини и мрамор.

Браншът отчете

ръст от 10%

през 2021 г.,

достигайки добив от близо 117 млн. тона – най-високото ниво за последните години. Значително е нарастването при добива на лигнитни въглища – с 30% спрямо 2020 г. Близо една трета от добитите количества в сектора са инертни и строителни материали. Над 60% от нея падат на рудодобива. Продуктите на минерално-суровинната индустрия формират над 3 млрд. евро износ.

Производителността на труда в отрасъла остава висока и е близо 2,5 пъти над средната за индустрията в страната. В сектора са заети 19 700 души, а чрез пряко обслужващи бранша дейности - още 120  000. Заплащането в бранша остава сред най-високите в страната, нареждайки се на четвърто място сред останалите икономически сектори, като средната годишна работна заплата достига 2150 лв.

Инвестициите в опазване на

околна среда са 37,8 млн. лв.,

като допълнително компаниите от бранша изпълняват дейности за поддържане на екологичното равновесие в регионите.

През 2021 г. дружествата от минерално-суровинния отрасъл отново доказаха своята отговорност към регионите и местните общности. Самостоятелно или в партньорство с общините бяха изпълнени проекти, свързани с икономическото развитие, опазване на околната среда, подновяване на инфраструктурата, подкрепа за здравеопазването, културата и спорта.

Компаниите от бранша отделят особено внимание върху образованието и подготовката на кадри. През последната учебна година в дуална форма са се обучавали над 330 ученици по минни специалности, като успешно завършили са над 100 випускници. От 2015 г. индустрията е инвестирала над 2 млн. лв. в подкрепа на професионалното образование – осигуряване на материална база, производствени практики, преподаватели и подпомагане на ученици и студенти със стипендии и осигурени работни места след завършване.

Кои са отличените за 2021 г.

Наградата за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия през 2021 г. е за “Мини Марица-изток” с изпълнителен директор инж. Илза Чинкова за постигнат 31,5% ръст на добива на руда през 2021-а спрямо 2020 г.

Наградата за иновации отиде при “Елаците-Мед” с изпълнителен директор Драгомир Драганов за “Проектиране и реализация на автоматизирана система за изследване на деформационни процеси в района на “Открит склад за руда №1” на рудодобивен комплекс “Елаците”.

За безопасност и здраве и нулев трудов травматизъм през 2021 г., удостоверено с документ от Националния осигурителен институт, бе отличен “Дънди Прешъс Металс Челопеч” с изпълнителен директор проф. д-р инж. Илия Гърков.

Наградата за грижа за природата за липса на нарушения и санкции във връзка със спазване на екологичните норми бе за “Асарел - Медет” с изпълнителен директор инж. Делчо Николов и “Дънди Прешъс Металс Челопеч”.

Като социално отговорна кампания на дружество от минерално-суровинния бранш бе отличен “Минстрой Холдинг” с председател на Съвета на директорите проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов. Призът бе връчена за инициатива “Подкрепа на средното професионално и висше образование в областта на добива и преработката на полезни изкопаеми”.

Награди бяха дадени и за принос към българската минерално-суровинна индустрия. Едната бе за “Минстрой Холдинг” по повод 70-годишнината на компанията. По повод на същата годишнина бяха отличени и “Мини Марица-изток”.

Персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия получиха д-р инж. Никола Вардев от “БН Консулт Инженеринг”, Стефан Пелтеков от “Теос 2001”, Ружа Бодурова от “Родопи Еко Проджектс”, Васил Андреев от “Геопс Болкан Дрилинг Сървисис” и Симеон Горянов от “Калцит”.

Трима младежи от МГУ “Св. Иван Рилски” получаха отличия за най-добър студент. Това са Йордан Йорданов, специалност “Маркшайдерство и геология”, Елена Благоева, специалност “Компютърни технологии в инженерната дейност” и Мая Минкова, специалност “Биотехнологии”.

Професорите Цоло Вутов и Николай Вълканов, лидери на Научно-техническия съюз по минно дело и геология и на Българската минно-геоложка камара, се поздравяват с празника.
Професорите Цоло Вутов и Николай Вълканов, лидери на Научно-техническия съюз по минно дело и геология и на Българската минно-геоложка камара, се поздравяват с празника.