Значението на "Булгаргаз" е преувеличено - тя е малка търговска компания, която префактурира количества към крайни клиенти

Когато се правят категорични твърдения за преговори с "Газпром", трябва да се даде резюме. Трябваше да купим всички договорени US танкери, но не защо взимаме само един.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Според него цените на нефта и газа са паралелни, но нефтът е под 100 долара, което е средновисока цена, а газът се тръгува на абсурдно високи цени на борсите. Цената е такава, че карат потребителите да спрят да ползват газ.

Решението е да се намери известно количество на разумна цена, а за останалите количества намиране на алтернатива и количества, които не са на алтернативна цена. Трябва да се направи план за потребление и максимални усилия по договора с Азербайджан, каза Трайчо Трайков.

Не виждам нищо неизбежно за преговори с "Газпром". Арбитраж ще има и то за стотици милиони - има договор, няма доставка, това е нелоялен доставчик. Значението на "Булгаргаз" е преувеличено - тя е малка търговска компания, която префактурира количества към крайни клиенти. Трябва ни търговец, който играе на пазара за интересите на държавата, допълни Трайков.