Китай строи „Линлун-1“, малък модулен реактор (SMR) в южната островна провинция на страната Хайнан. Това е първият в света реактор от този тип, одобрен от Международната агенция за атомна енергия. Реакторът ще обслужва разнообразните енергийни нужди на региона, съобщи Радио Китай.

„Всеки стандартен модул може да осигури 100 мегавата натоварване и може да бъде перфектно съчетан с нуждите на потребителя“, заяви Дзян Уенлин, старши инженер на проекта. Експертът разясни, че реакторът интегрира ключовите компоненти на конвенционалните големи реактори само в един малък модул и акцентира върху безопасността с автоматични протоколи и алгоритми за предотвратяване на инциденти, които могат да работят без човешка намеса.

Очаква се малките модулни реактори, включително и микрореакторите, да играят все по-важна роля в осигуряването на енергийна сигурност, както и в глобалния енергиен преход към въглеродна неутралност.

Според последните данни на Международната агенция за атомна енергия, повече от 80 дизайна на модулни реактори са в процес на разработка в 19 държави. Два реактора вече са пуснати в употреба в Китай и Русия.

Строителството на демонстрационния проект на китайския Линлун-1 започна през юли 2021 г. и върви по график. Основният срок на изграждане на реактора е 20 месеца. Сред първите планирани потребители на новия източник на енергия ще бъдат местен център за обезсоляване и индустриален парк недалече от самия реактор.