Общо 127 проекта за иновации ще бъдат разгледани на 13-та сесия на Националния иновационен фонд, администриран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от Министерството, предава БТА.

Общият размер на финансирането, което Фондът предоставя, възлиза на близо 5,5 млн. лв.

Одобрените проекти, които следва да развитият нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги, могат да получат финансиране в максимален размер до 500 000 лв. Интензитетът на помощта ще бъде до 80% от допустимите разходи по проект. Минималната продължителност на всеки проект следва да бъде 6 месеца, а максималната – до 18 месеца, посочват от министерството.

Оценката им ще приключи през ноември, когато ще станат ясни проектите, които ще получат финансиране в общ размер на 5,5 милиона лева.

Важно условие, за да бъдат включени в списъка с проекти за оценка, беше да попадат в една от четирите приоритетни тематични области, като тази година бюджетът ще бъде разпределен по равно между тях – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и чисти технологии“, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“. Най-много предложения попадат в първите две области.

Сесията по приемането на предложения беше отворена от 18 юли до 18 август. Кандидатстването беше изцяло онлайн през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). В допълнение към новата система, която се използва за кандидатстване, Фондът предостави на бизнеса олекотена процедура, свързана с оптимизация на формулярите по подаване на документите.

Основната цел на НИФ е да насърчи научноизследователската и развойна дейност на компаниите, техния иновативен потенциал и технологично ниво.