Подпомагането не е обвързано с подоходен критерий и се отнася за всички жилища

Нов модел за субсидиране на цената на електроенергията и битовите потребители в страната обяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скерас, съобщава БТА. От 1 октомври за сметките на домакинствата ще се прилага стъпаловидна схема на субсидиите според потреблението. Подпомагането не е обвързано с подоходен критерий и се отнася за всички жилища.

За месечното потребление до 500 киловатчаса субсидията ще покрива 90 процента от увеличението на цената. В тази категория влизат около 90% от домакинствата в Гърция.

От 501 до 1000 киловатчаса субсидията ще покрива 80 процента от потреблението. Ако бъде постигнато намаляване на потреблението с 15 процента в сравнение с 2021 г., субсидията се увеличава с 50 евро на мегаватчас.

Когато са надхвърлени 1001 киловатчаса месечно, субсидията ще компенсира 70% от увеличението, като се предлага и бонус от 50 евро на мегаватчас при реализирани икономии.

При природния газ е предвидена хоризонтална субсидия от 90 евро на мегаватчас за всички битови потребители и за цялото им потребление. Това ще компенсира 50 процента от увеличението и засяга 700 хиляди потребители.