Хора, които не са търсили активно работа или са трупали кредити за ненужни покупки, не могат да настояват съдът да започне производство

Само длъжници, които притежават имущество, с което поне частично да покрият дълговете си, ще могат да искат личен фалит. Това предвижда законопроект, изработен от Министерството на правосъдието и публикуван за обществено обсъждане. Приемането му е обвързано с отпускането на втория транш от парите по плана за устойчивост на стойност 700 млн. евро.

Длъжниците, които ще искат личен фалит, не трябва да са търговци или предприемачи. Задължително е да са добросъвестни, което означава да казват истината за своето имущество пред съда и синдика, да съдействат, да не вредят на кредиторите.

Законопроектът изброява и

кой длъжник се смята за недобросъвестен

Такъв е онзи, който е осъден за злоупотреба на доверие, за престъпление срещу кредиторите или срещу финансовата, данъчната или осигурителната система. Също така, ако през последната година не са е трудил, но и не си е търсил активно работа.

Важно условие е през последните 5 г. да не е укривал доходи или имущество. Както и да не се е разпореждал безвъзмездно с имущество на голяма стойност, например да е прехвърял имот.

Според проекта неплатежоспособен е длъжник, който не е в състояние да плати едно или повече задължения на обща стойност над 10 минимални заплати за повече от 6 месеца.

Синдикът ще съставя списък на вземанията, опис на имуществото, изготвяне и предлагане на план за погасяване на задълженията. Възнаграждението му ще е в размер на една минимална заплата. В случай че се съберат вземанията, ще получи и 5 на сто от стойността на осребреното имущество.

За да започне производството, длъжникът

плаща 20 лв. такса

Делото се образува по негова молба, в която трябва да е описал дали работи, имуществото си и защо не може да плаща. Към молбата се прилагат доказателства и декларации, за да може съдът да прецени дали е добросъвестен, неплатежоспособен, какво е семейното и имущественото му състояние, неговите задължения и кредитори, образуваните дела.

Длъжникът трябва да предложи и план за погасяване на сумите. Молбата се разглежда от съда в 14-дневен срок от постъпването ѝ. Ако не е написана добре, съдът може да даде указания.

С откриване на производството

настъпват определени последици

Длъжникът не може да сключва нови сделки на управление и разпореждане с имуществото си, както и да извършва плащания без разрешение на синдика. А до назначаването на синдик - без разрешение на съда. Това ограничение не се прилага за текущи плащания към бюджета, към доставчици на битови, комунални и съобщителни услуги, необходими разходи за храна, здравеопазване, образование и други. (24часа)