Оперативна програма “Околна среда” слага 15% таван за увеличаването на стойността, изключение - само ако възложителят има достатъчно пари

Указание, писано от управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” и изпратено на 5 октомври до всички бенефициенти на програмата, разгневи в петък Камарата на строителите в България.

Документът, който е публикуван на сайта на оперативната програма, дава инструкция на всички общини и ведомства, които управляват строителни договори, как да постъпят, ако строителна фирма се обърне към тях с искане за индексация на договора поради поскъпване на материалите. Там пише, че в такива случаи те следва да подпишат в 10-дневен срок допълнително споразумение със строителя за увеличение на стойността на договора с максимум 15%.

Именно процентът, както и тълкуването за сроковете са двете неща, които накараха още в петък камарата да разпространи гневна позиция и да поиска среща с премиера Гълъб Донев, регионалния министър Иван Шишков и екоминистърката Росица Карамфилова.

В приетата наскоро от кабинета методика за индексация на строителните договори няма предвидена горна граница с колко трябва да се увеличи стойността на договора заради инфлацията, стига да не се нарушава общото законово правило, че цялата стойност на един договор не може да се увеличи с повече от 50%. За да няма злоупотреби, в методиката е описано подробно в кои видове строителни договори с какъв процент участва стойността на определени строителни материали и на индексация подлежи само тяхната стойност, а не целият договор, в който са калкулирани и други неща като труд, техника и т.н.

В тази оперативна програма са съсредоточени най-едрите строителни договори, които се изпълняват в момента в България. Само по изтичащата вече програма се строят или рехабилитират ВиК мрежи и пречиствателни станции за около 1,4 млрд. лв. и изпълнението на много от тези договори в момента е стопирано, защото цените на строителните материали отдавна не отговарят на стойностите, при които са били сключени.

Цените на много основни материали като стоманата, дървения материал и бетона поскъпнаха с между 40 и 60% от миналата година досега и това стана причината много проекти, изпълнявани с публични средства, да бъдат блокирани. Методиката за индексацията бе приета след близо една година спорове и преговори между строителния бранш и управляващите. В началото на годината тогавашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев бе предложил наистина да има горен праг от 15%, но в приетата през септември т.г. от служебното правителство няма горна граница.

Не е редно всеки възложител сам да си тълкува методиката и подобно отношение е скандално. Ние вече уведомихме регионалния министър и се разбрахме, че с наша помощ ще се състави общ наръчник с указания за практическите казуси, които се срещат, за да няма подобни своеволия, каза пред “24 часа” изпълнителният директор на строителната камара Валентин Николов.

Според него това ограничение поставя под въпрос изплащането на десетки и дори стотици милиони левове за строителна дейност.

Освен това браншът е възмутен от своеволното според него тълкуване на сроковете. В приетата от кабинета методика се казва, че на индексиране подлежат цените на строителните материали на договори, които се изпълняват след 30 юни 2021 г.

Но в тълкуването на екоминистерството това се е превърнало в “извършени строителни дейности, приети след 30 юни 2021 г.”.

Това е нещо съвсем различно и също е своеволие, което ощетява точно фирмите, които със сетни сили са успели да си довършат проектите, а така няма да попаднат в обхвата на индексирането, каза Николов.

Мотивите на управляващия орган на оперативната програма са продиктувани от финансови съображения. 

В текста е написано, че който от възложителите има финансови възможности, може да не слага горна граница от 15%. От управляващия орган казаха пред “24 часа”, че за съжаление средствата по програмата са наддоговорени, което значително стеснява възможността да бъдат гъвкави по отношение на финансовия ресурс и неговото разместване в рамките на програмата.