Преносът на електроенергия между Швеция и Полша, осъществяван по подводен кабел, преминаващ по дъното на Балтийско море, се очаква да бъде възобновен днес в полунощ, предаде БТА. Съоръжението, с мощност от 600 мегавата, претърпя непланирано прекъсване снощи, съобщи полският оператор на електропреносната мрежа (PSE), цитиран от Ройтерс.

Миналият месец започна планова поддръжка на междусистемната връзка, още известна като "ШвеПол" (SwePol). Тя е започнала да функционира отново в неделя вечерта, но скоро след това техническа повреда е причинила ново прекъсване, обясни говорител на полската компания.

Прекъсването не се дължи на повреда в самия кабел, а заради ниски нива на маслото в шведска подстанция, заяви говорител на шведския оператор на електроенергийната мрежа (Svenska Kraftnat).

Електропроводът пресича повредените линии на газопровода "Северен поток-1" по дъното на Балтийско море. Миналата седмица той бе инспектиран от полски и шведски мрежови оператори и беше установено, че е непокътнат.