Често задаван въпрос е кога да сменим летните гуми със зимни и обратното. Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или гуми с дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм. Това означава, че можете да шофирате с всесезонни гуми или дори с летни, стига грайферът им да отговаря на изискванията. Това обаче не е препоръчително. 

Времето за смяна на гуми не се определя от конкретна дата, въпреки написаното в закона. Най-доброто време за монтиране на зимни гуми се определя от външната температура. Експерти съветват да смените гумите си, когато средната температура е постоянно под 7 градуса по Целзий. 

Не се препоръчва и карането с всесезонни или летни гуми. Основно, защото при по-ниски температури те стават твърди, по-малко еластични и съответно сцеплението им с повърхността е по-малко. 

Зимните гуми са изработени от по-меки каучукови смеси, които запазват гъвкавостта и сцеплението си в студено време.  Проучване на Motortrend стига до заключението, че съвременните зимни гуми могат да осигурят до 20% по-добро сцепление на сняг от всесезонната гума. 

Важно е и често да проверявате налягането на гумите, особено в зимните месеци. Известен факт още от училище е, че всички вещества намалят своя обем, когато се охладят. Налягането може да бъде повлияно и от температурните разлики през деня и нощта. Повечето хора помпят гумите си при смяна и след това поглеждат само за видима деформация. Добре е преди да тръгнем на път да проверим налягането, като всеки производител препоръчва какво да е то.