Забавянето натрупано заради спрените пари

По новия участък движението засега ще е с ограничение от 120 км в час

Забавянето на строителството на магистрала “Хемус”, натрупано през тази година, е 7 месеца. Това обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков при откриването на нов 16-километров участък от аутобана, който минава през областите Шумен и Търговище.

Този нов участък се пуска в действие с над 2 години закъснение, но седемте месеца се получиха при строителството на другия край на аутобана - около Плевен. Причината е, че фирмите, които работят там, не получаваха парите си от държавата, тъй като миналата година предишният служебен кабинет прибра обратно в бюджета заделените за това средства. Възстановяването на плащанията бе направено едва преди няколко седмици.

За откритият във вторник нов участък държавата също все още дължи пари на изпълнителя - около 19 млн. лв., които тепърва ще разплаща. Въпреки това вчера арх. Шишков връчи акт 16 за експлоатация на участъка на председателя на управителния съвет на АПИ Иво Иванов.

Засега по новото трасе ще има ограничение за скоростта на движение от 120 км в час, въпреки че за такива пътища по закон ограничението е 140 км в час. От обясненията на арх. Шишков излезе, че самият участък е проектиран за 120 км в час.

С новата отсечка пътуването от Буховци до Варна, което е около 103 км ще е изцяло по магистрала.

До момента от общата дължина 420 км на магистрала “Хемус” са готови 191 км, т.е. около половината.

През 2023 и 2024 г. в действие ще влязат още около 50 км, но изграждането на следващите участъци е проблематично, защото още не е почнало, а и договорите за него са подписани по инхаус процедури, които управляващите непрекъснато правят опити да оспорват.