Урсула фон дер Лайен призова ЕС за бдителност в отношенията си с Китай

Намаляване на цените на енергията за домакинствата и бизнеса, сигурност в доставките на газ, както и запазването на единния пазар - около тези основни мерки за овладяването на кризата в Европа се обединиха лидерите на ЕС след двудневни преговори в Брюксел.

ЕС призова комисията и съвета спешно да представят конкретни решения за допълните мерки, обсъждани през изминалата седмица - стимулирането на инвестиции в малкия и средния бизнес, съвместното закупуване на синьо гориво, ограничаване на цените на нидерландската газова борса TTF, прозрачното използване на газовата инфраструктура на съюза, прилагането на механизъм за солидарност и разработването на нов показател, който да измерва ползите от съвместната търговия с втечнен природен газ, както и пряко да отговаря за неговото ценообразуване.

Румен Радев разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера на Швеция Улф Кристерсон в Брюксел.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Румен Радев разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и премиера на Швеция Улф Кристерсон в Брюксел. СНИМКИ: РОЙТЕРС

След продължителни разговори в Брюксел, проточени до късно през нощта в четвъртък, 27-те лидери не преодоляха различията между някои от най-големите членки и не успяха да наложат таван на цената на газа, за да противодействат на стратегията на Русия да задуши доставките за блока.

Те обаче се съгласиха да продължат да работят за намиране на компромис по проектозаключенията, базирани на предложения, представени по-рано тази седмица от ЕК, които претърпяха промени по време на срещата на върха.

“Има силна и единодушно споделена решимост да действаме заедно като европейци за постигане на три цели: намаляване на цените, гарантиране на сигурността на доставките и намаляване на търсенето на газа”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Българският президент Румен Радев отличи две основни направления, с които оправда проточването на срещата на 20 октомври. На първо място е решението за съвместно закупуване на газ от страните, членки на ЕС, като държавният глава подчерта, че това ще се случва на доброволен принцип.

Втората важна стъпка към овладяването на инфлацията, която президентът посочи, е въвеждането на динамичен ценови коридор при трансакции с газ и таван на цената на синьото гориво, когато се използва за производството на електроенергия. Той уточни, че това са решения в най-общ вид на високо политическо ниво и те ще бъдат допълнително обсъдени на следващ съвет на министрите на енергетиката на ЕС.

В петък след края на срещата стана ясно и че Украйна ще получава близо 1,5 милиарда евро на месец от ЕС през 2023 г. Обещанието ще гарантира изпълнението на поетите от ЕК по-рано ангажименти към Киев. Ключови подробности - включително отпуснатата обща сума, както и какъв размер от нея Киев ще трябва да върне - остават неуточнени.

“Дадохме сигнал, че сме наясно колко важно е за Украйна да има надежден поток от приходи и с тази сума вярваме, че страната ще разчита на стабилен и предвидим приход”, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя коментира, че сме свидетели на тенденции за увеличаване на напрежението в отношенията между ЕС и Китай. Шефката на ЕК призова за бдителност относно “зависимостите” на блока от азиатската сила. “Научихме си урока”, добави тя, споменавайки борбата на ЕС да се осбоди от зависимостта си от руския газ. При Китай зависимостите са обвързани с технологии и суровини, които към момента нямат заместители.