Разписват ясно кога може мандат на вече избрани да се прекратява предсрочно

Шефове на държавни фирми - директори, членове на бордовете на директорите и на други управителни органи, могат да бъдат назначавани без конкурс, но времето за заемaнe на поста не може да е повече от 6 месеца. Това предвижда проект на постановление на правителството, с което се допълва правилникът за приложение за Закона за публичните предприятия.

Практиката показвала, че се случвало да бъдат освоboждавани предсрочно, преди изтичане на договорите им, които са със срок от 3 и 5 г., мениджъри на държавни компании. На тяхно място в момента могат да се назначават други без конкурс с уточнението, че те заемат поста до провеждането на такъв. Но не е посочен срок, в който това трябва да стане.

Разписани са и подробно условията за предсрочно прекратяване на договорите за управление и контрол. Те са при системно неизпълнение на служебните задължения - от неявяване или отказ от участие в заседания и работа на органите за управления при повече от 3 пъти в рамките на 3 месеца, действия, уронващи престижа и доброто име на публичното предприятие, злоупотреба с доверието, разпространяване на поверителна информация, бездействие и други.

Отпада изискването публичните предприятия да представят до 25 април финансови отчети за предходната година. Мотивът е, че в друг текст има изискване публичните предприятия да предоставят на Агенцията за публичните предприятия и на принципала си одитирани и приети финансови отчети до 30 юни. Получавало се представяне на едни и същи документи два пъти, в което нямало смисъл, е аргументацията.

Членовете на управителните органи на едно публично предприятие се избират в две процедури. Конкурсите за представителите на държавата се правят от министерството, на което държавата е преотстъпила правата си. Ако предприятието е акционерно дружество с двустепенно управление - от надзорния му съвет.

Определените за независими членове на управлението се избират от комисията по номиниране към Агенцията за публичните предприятия.

Промените предвиждат изборът на независими членове на управлението на малките публични предприятия да се прави от министерствата.

Самите независими експерти се предлагат от междуведомствена комисия с представители на Министерството на финансите, Министерството на икономиката и индустрията и Агенцията за публичните предприятия и контрол.

При окончателното решение за избора вече се искат мотиви, не само ако не е назначен класираният на първо място, но и за втория, ако е останал извън назначенията.

Ако никой не е избран, процедурата се прекратява от органа, който упражнява правата на държавата - министерства или надзорните съвети, се уточнява в промените.