Минималната работна заплата може да бъде коригирана преди внасянето на новия бюджет, категоричен е той

Удълженият вариант на стария бюджет е доста умен ход на служебното правителство, заяви бившия финансов министър Симеон Дянков от Брюксел в студиото на "Здравей, България" по Нова тв, въпреки че според критици това означава замразяване на доходите. По думите му, ако в парламента беше внесен нов вариант за разпределяне на средствата, щеше да последва единствено политическо наддаване, особено от левите партии - БСП и ПП. Това от своя страна щеше да предизвика огромен дефицит, обобщи Дянков.

Допустимо е да се задържим до април 2023 г. на стария бюджет, след което задължително е да се приложи нов. Ако това не се случи, вече ще последва проблем, тъй като нивата на инфлацията към настоящия момент достигат 18,7%, което налага повишаване на доходите. 

В сегашния бюджет, обяснява Дянков, има заложени доста разходи за инфраструктурни проекти, които така и не се реализираха. Парите, предвидени за тях, се пренасочиха за социално подпомагане. Такъв пример са добавките към пенсиите, които стартираха от 1 октомври. Тази стратегия обаче може да бъде прилагана до април. После ще има нужда от допълнителни средства дори за да продължи изплащането на вече въведените помощи.

Проблем е и минималната работна заплата от 710 лв., тъй като дори към настоящия момент се намираме в ситуация, в която инфлацията е много по-висока, отколкото са се покачили доходите. В това отношение сме достигнали стойности надвишаващи 2,5 пъти средното за Европа ниво, уточнява Дянков.

Макар че се предвижда да действаме по стария бюджет, ако парламентът реши, че за някои социални разходи, например за минималната работна заплата, трябва да се направи актуализация - това може да бъде гласувано с отделен закон. Възможен вариант е, но това не може да бъдат разходи за милиарди, а по-скоро е допустим вариант за десетки милиони, обясни Дянков.