•  Ако излязат на свободния пазар, сметката ще се вдигне от 180 на 720 лв. месечно, сметнаха от ГЕРБ
  •  От БСП искат да се помисли за компенсации и за тези, които се отопляват с природен газ
  •  100% компенсации за фирмите, но само ако пестят електричество

Домакинствата ще ползват евтин ток поне до края на 2025 г., решиха депутатите със 172 гласа “за” и нито един “против”. Предложението за решението дойде от ГЕРБ. Според него правителството трябва да предприеме действия, с които да гарантира, че пълната либерализация на пазара за битовите потребители ще се осъществи след 1 януари 2026 г.

Този запис се наложи, след като стана ясно, че в плана за възстановяване е предвидено домакинствата да излязат плавно на свободния пазар между 2023 и 2025 г. Там е предвидено постепенно премахване на регулираните цени за домакинствата в два последователни етапа (през 2023 и 2025 г.).

“Ако до края на 2025 г. успеем да направим законите за енергийна ефективност и ВЕИ, гражданите ще бъдат енергийно независими”, каза депутатът от ГЕРБ Жечо Станков.

Едно домакинство, което се отоплява на климатик и харчи месечно около 1000 киловата, ще плати около 180 лева при регулиран пазар. Ако пазарът е свободен, то сметката на това семейство ще стане 720 лева след Нова година, каза още депутатът.

Да се помисли и за домакинствата, които се отопляват на природен газ, призова пък Драгомир Стойнев от БСП. През миналата година имаше компенсации и за тези семейства, но за тази не са предвидени с мотива, че цената на газа падала.

“Възраждане” пък казаха, че няма да одобрят проекта за решение на ГЕРБ. И смятат, че изобщо битовите абонати не трябва да са на свободни пазар.

Ако домакинствата бъдат пуснати там, НЕК като обществен доставчик няма да прави микс от тока на тецовете, АЕЦ и ВЕИ за бита, а КЕВР няма да задължава централите с квоти за доставка. Нужните количества ще се купуват от “Електрохолд”, “Енерго Про” и ЕВН от борсата, което означава и доста по-високи цени.

В момента миксът, който прави НЕК за домакинствата, е с цена 81 лева на мегаватчас. За сравнение на борсата средната за миналия месец е била към 400 лева, а от началото на този е коло 300 лева.

Компаниите ще получават и през 2023 г. компенсации за тока, когато цената на борсата мине над 200 лв. за мегаватчас. Това решиха още депутатите във вторник.

Помощта в пълен размер обаче ще важи само за фирми, които са инвестирали в енергийна ефективност през последните три години във възобновяеми енергийни източници и изграждане на инсталации за възобновяема енергия. За останалите компенсациите ще са 80%.

Първоначалното предложение гласеше целият бизнес да получава помощ, когато цената е над 200 лв. Промяната компенсации от 100% да има за фирмите, които пестят ток, бе направена по предложение на “Демократична България”.

По предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев парламентът гласува още, че вноски във фонда за енергийна сигуност, от който ще се плащат компенсации, ще се правят от всички енергийни компании - независимо дали са държавни или частни. Министерският съвет има 10 дни след обнародването на решението на парламента да изработи механизъм, по който ще се плащат помощите.