"Един от големите проблеми, свързани с измами е, че преди Черния петък се появяват сайтове за онлайн пазаруване, които мамят. Хората си поръчват от тях, плащат, но не получават нищо. След Черния петък тези сайтове изчезват и няма и следа за тях", каза пред bTV Петър Цигов, от сектор Киберпрестъпност, ГДБОП по време на кръгла маса за онлайн пазаруването.

По думите му, за да избегнете подобна измама, пазарувайте само от познати и сигурни сайтове, не правете експерименти.

Цигов сподели, че последните месеци има драстично увеличение на търговските измами. Имало е например продажба на лекарства, които са забранени в България.

"В ГДБОП сме заливани от сигнали за нелоялни търговски практики. Наскоро имахме сигнал за тениска, купена за 70 лева, а е бил доставен "евтин парцал". Препоръчваме на хората да използват т. нар. "наложен платеж" при плащане на стоките", каза Цигов.

След пандемията дойде инфлацията и проблемите с войната в Украйна, но това не пречи на хората да пазаруват. Хората вече знаят своите права и звънят често за консултации. Най-често се обаждат хора, които пазаруват онлайн и ползват услуги през интернет. Някои от големите търговци, особено тези зад граница, имат проблеми при връщането на средства и за рекламации. При търпение от двете стани, може да се намери взаимноизгоден компромис, обяви Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.

Експертите споделиха, че има и много фалшиви обяви за коли. Задължително проверявайте сайта и търговеца преди да дадете каквито и да е пари, съветват те.